Algemene Onderwijsbond

het Onderwijsblad nr 7 10 april 2010

Utrecht, 9 april 2010

Hierbij de belangrijkste onderwerpen uit het nieuwe nummer van Het Onderwijsblad nr 7 van 10 april, dat aanstaande zaterdag bij de leden van de Algemene Onderwijsbond wordt bezorgd.

Nieuws: Ruim helft roc's zit in de min In 2008 zaten 22 van de veertig regionale opleidingencentra (roc's) in het rood. Vorig jaar waren dat er veertien, in de jaren daarvoor steeds rond de vijf. De vermogenspositie van de sector met een solvabiliteit van 37 procent lijkt overigens sterk genoeg om de verliezen te kunnen dragen. Dat blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen 2008 van het Onderwijsblad. De roc's hadden vooral last van het aflopen van tijdelijke subsidies en de gevolgen van de marktwerking in de educatie.

En meer bve nieuws in het nummer: een reportage over het rijkste roc van Nederland het Arcus College met een banksaldo van 59 miljoen, de prestatiebonus voor de bestuurders van datzelfde roc, reorganisaties bij de educatie van roc Amsterdam waar ongeveer een kwart van de 317 arbeidsplaatsen verdwijnt.

Coververhaal: Trainen tegen examenstress Hartkloppingen, zweethanden, braakneigingen en doemscenario's. Voor veel scholieren gaat het eindexamen met zulke klachten gepaard. Vandaar dat er op menige school 'examenvreestraining' wordt gegeven. Een reportage.

Scholingsboulevard Enschede worstelt met geldtekort De Scholingsboulevard in Enschede moest het voorbeeldproject worden van samenwerking tussen drie schoolbesturen om het vmbo te redden. Het ging echter in 2008 slecht van start en worstelt in 2010 nog steeds met een groep boze ouders en geldtekort.

Lodewijk Asscher over doorgeschoten autonomie van besturen Een interview met Lodewijk Asscher over doorgeschoten autonomie, die best leuke placemats, het gebrek aan ambitie van Plasterk en waarom het misplaatst is om kwaliteitsgeld naar de koepels te sturen. "Dat is net zoiets als geld overmaken aan de ANWB als de verkeersveiligheid in de Marnixstraat verbeterd moet worden."

Hoofdkantoor AOb Jaarbeursplein 22 Postbus 2875 3500 GW Utrecht



Volgende nummer van het Onderwijsblad verschijnt 24 april