Gemeente Rotterdam

rotterdam verbetert organisatie verkiezingen

10 april 2010 | Bestuursdienst | persbericht

Meer aandacht voor kwaliteit stembureaus en stemproces

Een betere inrichting en bemensing van de stembureaus en verbetering van de communicatie, informatie en instructie over het stemmen verbeteren moeten ervoor zorgen dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni 2010 in Rotterdam beter verlopen. Om de kwaliteit van het stemproces en het tellen na afloop te garanderen gaan stembureaumedewerkers in zogenaamde shifts werken. De gemeente neemt de extra maatregelen naar aanleiding van de ervaringen met de vorige gemeenteraadsverkiezingen en de aanbevelingen van de Commissie tot Onderzoek Geloofsbrieven. Deze commissie onderzocht het verloop van de verkiezingen voor gemeenteraad en deed een aantal aanbevelingen om het stemproces in Rotterdam beter te laten verlopen.

Inrichting stembureaus
Burgemeester Ahmed Aboutaleb: "De ervaring van 3 maart leert dat een aantal onderdelen in het verkiezingsproces verbetering behoeft. Dat geldt voor zowel de gang van zaken in en rond de stemlokalen als voor de telling. Met deze maatregelen wil ik het vertrouwen van de Rotterdammers in de organisatie van de verkiezingen herstellen". Niet alleen wordt het aantal stembureaus afgestemd op de verwachte opkomst. Ook zal de inrichting en logistiek van en rond de stembureaus worden verbeterd. Voor de overzichtelijkheid worden alle stembureaus op dezelfde manier ingericht. Stemmers worden via een duidelijke looproute naar de stemhokjes en de stembus geleid, om te voorkomen dat meerdere mensen in een stemhokje kunnen komen. Zichtbare huis- en gedragsregels maken duidelijk wat in het stembureau wel en niet is toegestaan. Ook richt Rotterdam vóór de ingang van elk stembureau een informatiepunt in waar stemmers terecht kunnen voor informatie en instructies over het stemproces. Indien nodig kunnen Stadswachten worden ingezet om toezicht te houden op het rechtmatig verloop van het stemmen.

Meer aandacht voor kwaliteit stembureau
De gemeente investeert nadrukkelijk in de voorlichting en instructie van de stembureauleden. Niet alleen wordt het instructiemateriaal nog verder aangescherpt. In de voorlichting en instructies van de stembureaumedewerkers komt daarnaast meer aandacht voor het telproces na sluiting van de stembussen. Het instellen van shifts van stembureauleden moet het risico op telfouten door vermoeidheid verkleinen. Daar waar nodig zullen op een aantal stembureaus ambtenaren worden ingezet. Op de verkiezingsdag beantwoordt een speciaal telefoonteam inhoudelijke vragen. Een `support team' staat de hele dag klaar om eventuele onderbezetting op te vangen.

Communicatie
Rotterdam sluit wat betreft communicatie-uitingen aan op de landelijke campagne voor de opkomstbevordering die vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt ingezet. In aanvulling daarop zet de gemeente in aanloop naar de verkiezingen een uitgebreid communicatietraject op over het stemproces. De communicatie richt zich op kiesgerechtigde Rotterdammers en politieke partijen. Wat zijn de regels, hoe en wanneer gebruik je een volmacht, wat doe je als je fysieke beperkingen hebt? Met behulp van laagdrempelige communicatie-instrumenten zoals pictogrammen en filmpjes wordt antwoord gegeven op deze vragen.

Brief burgemeester over organisatie verkiezingen.