CDA afdeling Gelderland


CDA wil extra geld voor Kulturhusen

---

Kulturhusen belangrijk voor sociale samenhang in dorpen

De CDA Statenfractie wil EUR3 miljoen vrijmaken voor de realisatie van 10 extra Kulturhusen. Er zijn in Gelderland nog zoân 17 plannen voor Kulturhusen in ontwikkeling, terwijl de subsidiepot bijna leeg is. De Kulturhusen leveren een belangrijke bijdrage aan de sociale samenhang in dorpen en daarom staan deze hoog op de prioriteitenlijst van het CDA. Bij de voorjaarsnota komt de fractie met een voorstel voor extra geld voor deze Kulturhusen.

In Kulturhusen worden verschillende voorzieningen zoals kinderopvang, verenigingen en bibliotheek onder één dak gebracht. Bij de huidige subsidieregeling geeft de Provincie Gelderland maximaal EUR300.000 subsidie per Kulturhus, maar dit budget is bijna op. Er zijn nu al 30 Kulturhusen gerealiseerd, er ligt nog een groot aantal subsidieaanvragen ter beoordeling en er is nog een aantal Kulturhusen in een vergevorderd stadium van voorbereiding.

Werkbezoek statenleden
Het CDA bracht afgelopen woensdag een werkbezoek aan het dorpshuis in Angeren in de gemeente Lingewaard. Het dorpshuis in Angeren wordt op dit moment omgebouwd tot Kulturhus. Daarnaast zijn er plannen voor een Kulturhus in Gendt. Het CDA Lingewaard heeft een dringend beroep gedaan op de CDA Statenfractie om de subsidieregeling voor Kulturhusen de komende 2 jaar nog voort te zetten, zodat de lopende plannen voor Kulturhusen ook uitgevoerd kunnen worden.

Dorpshuis Angeren
CDA Statenlid Petra van den Born: âTijdens ons werkbezoek in Lingewaard hebben we gezien wat een succes de Kulturhusen zijn. In bijvoorbeeld Angeren doen alle 35 verengingen mee in het Kulturhus. Er zitten verschillende voorzieningen onder één dak zoals ouderopvang, kinderopvang, een sportzaal en een ruimte voor sociaal-culturele activiteiten. Kulturhusen zijn belangrijk voor de sociale samenhang in dorpen en kleine kernen. Het CDA wil daarom â¬3 miljoen extra vrij maken om 10 extra Kulturhusen te kunnen realiseren. In verschillende Gelderse gemeenten zijn plannen in ontwikkeling en de CDA Statenfractie wil dat die uitgevoerd kunnen worden."
---

Geschreven door: Provincie Gelderland
Geplaatst op: 9-4-2010