FIDIN blij met intensivering aanpak AFM

10/04/2010 10:16

Federatie FIDIN

Amersfoort, 9 april 2010. De AFM meldt in haar jaarverslag 2009 dat vier keer zoveel sancties tegen bemiddelaars en adviseurs zijn getroffen als in 2008. FIDIN is blij met de verscherpte aanpak door de AFM. De toename van signalen over het gedrag van partijen uit de 'onderkant', intensivering van onderzoek en meer inzicht in de markt liggen aan deze intensivering ten grondslag. Zoals bekend hecht FIDIN zeer aan het zo snel mogelijk opruimen van, zoals de AFM deze noemt, slechte adviseurs. Samen met de AFM werkt FIDIN aan het aanpakken van de onderkant: partijen die om wat voor reden dan ook niet thuis horen in de financiële markt.

Anders dan diverse koppen in perspublicaties willen doen geloven, is er geen sprake van een viervoudige verslechtering van de positie van financieel dienstverleners. FIDIN verfoeit deze suggestieve beeldvorming die in strijd is met de feiten.

FIDIN heeft grote moeite met de explosieve stijging van de kosten van toezicht gedurende de laatste jaren. Dat wordt mede ingegeven doordat ondoorzichtig is hoe de toezichthouder tot de toerekening van kosten aan de markt komt. FIDIN wil er geen misverstand over laten bestaan dat aanwending van middelen om versneld de onderkant op te ruimen bij haar op geen enkel bezwaar stuit.