Waterschap Aa en Maas

Werkzaamheden stuw Maaspoort

Waterschap Aa en Maas voert op korte termijn werkzaamheden uit bij de stuw Maaspoort te 's-Hertogenbosch. De stuw ligt in de watergang aan de burgemeester Godschalxstraat en krijgt een automatische `krooshekreiniger'. Hiermee kan het waterschap twee maal daags automatisch kroos, bladeren en ander vuil verwijderen. Zo kan de stuw ongehinderd het waterpeil blijven regelen en ontstaat geen wateroverlast.

Vanwege de grote hoeveelheden drijfvuil, moet de stuw nu dagelijks handmatig worden gereinigd. Dit is zwaar werk, enorm tijdrovend en arbotechnisch niet langer verantwoord. Om deze reden krijgt de stuw een automatische krooshekreiniger. De stuw heeft een belangrijke functie voor de afwatering van de Maaspoort en wateraanvoer naar Den Bosch Noord. De totale kosten van het project bedragen circa EUR 150.000,-

VEILIG

Vanwege de ligging (nabij een woonwijk) en de beperkte ruimte, koos waterschap Aa en Maas voor een specifiek ontwerp. Voor de veiligheid plaatst het waterschap een laag hekwerk om de stuw heen. Tijdens bepaalde werkzaamheden zullen fietsers en voetgangers om het werk heen worden geleid. De krooshekreiniger en het hek worden groen gecoat, voor de landschappelijke inpassing. In verband met de draaicirkel van de reiniger wordt naast de stuw een boom verwijderd.

1000

De reiniger wordt geleverd en geplaatst door Machinefabriek Bosker & Zonen uit Termunterzijl. Deze reiniger is voor deze leverancier de 1000ste die zij plaatsen. Op dit moment zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart. De krooshekreiniger zal in week 21 geplaatst worden.