Ingezonden persbericht


Bijenstichting brengt het gratis rapport openbaar groen en betekenis voor bijen uit.

De Bijenstichting behartigt de belangen van wilde- en honingbijen. Eén van de oorzaken van de bijensterfte is een tekort aan stuifmeel.

Door de schaalvergroting in de landbouw en het steeds "netter" wordend landschap verdwijnen steeds meer groenstroken met daarin bloeiende drachtplanten.

Onlangs heeft Alterra een rapport uitgebracht De betekenis van openbaar groen voor bijen. Dit rapport is slechts een inventarisatie van de situatie.

De belangrijkste conclusies van ons onderzoek zijn ondermeer: De informatie over drachtplanten is echter niet altijd bekend bij groenbeheerders.

En er is gebrek aan kennis welke keuze en beheermaatregelen het meeste effect sorteren.

Om deze hiaat op te vullen heeft de Bijenstichting een ruim 50 pagina's dik rapport uitgebracht waarin veel informatie staat waarmee groenbeheerders aan de slag kunnen om het leefmilieu voor bijen en andere insecten te verbeteren.

Dit rapport kwam tot stand dankzij de inspanning van Arie Koster, expert op dit gebied, die al vele publicaties heeft geschreven over bij-vriendelijk groenbeheer.

Op de site: www.bijenhelpdesk.nl is nog gedetailleerder informatie beschikbaar over dit onderwerp.

Op de site van de bijenstichting is het rapport gratis te downloaden: www.bijenstichting.nl/index.php/bijenstichting/activiteiten/beleid-beinvloeding