Ingezonden persbericht


Hongaarse Hollander vanuit Utrecht op de fiets naar Istanbul

Simon Wintermans onderzoekt al trappend Europese eenheidsgevoel

Europa kent in 2010 voor het eerst drie Culturele Hoofdsteden: het Duitse Ruhrgebied (met Essen als middelpunt), het Hongaarse Pécs en het Turkse Istanbul. Een Nederlandse inwoner van Pécs verbindt deze drie steden, en de duizenden tussenliggende kilometers, op een wel heel opmerkelijke wijze met elkaar. 'Hongaarse Hollander' Simon Wintermans start volgende week in Utrecht zijn fietstocht naar Istanbul. Al trappend gaat hij op zoek naar het Europese eenheidsgevoel.

Simon Wintermans (1965), geboren en getogen Nederlander, woont sinds midden jaren negentig in Pécs. Boedapest mag dan de - ook in het Westen - aansprekende Hongaarse hoofdstad zijn, Pécs vormt de 'Draaischijf naar de Balkan': nauwelijks 30 kilometer van de Kroatische grens, is de Hongaarse Domstad een haast vanzelfsprekende toegangspoort naar Zuid-Oost-Europa. Zowel letterlijk als figuurlijk ligt Pécs precies tussen het Ruhrgebied en Istanbul. Het is een gedachte die rasreiziger Wintermans aansprak een tocht te ondernemen langs de Europese Culturele Hoofdsteden. Op de fiets, zoals het een ware Nederlander betaamt.

EUROPEES EENHEIDSGEVOEL

Dansend op de pedalen door heel Europa, gaat Wintermans onderweg op zoek naar het Europese eenheidsgevoel. Hij bezoekt plaatsen van groot historisch en Europees belang, gaat in discussie met inwoners en hoogwaardigheidsbekleders en legt, waar hij maar kan, zijn bevindingen vast: vrijwel dagelijks brengt Wintermans via blogs en foto's verslag uit op zijn site: http://www.essen-pecs-istanbul.info/.

Wintermans komt op zijn tocht onder meer langs het Duitse Neanderthal (waar ooit de eerste Europeaan werd ontwaard), nazi-concentratiekamp Dachau, de Hongaarse stad Sopron (waar via de Pan-Europese picknick in 1989 het eerste gat in het IJzeren Gordijn ontstond) en het Kroatische Vukovar, dat vrijwel geheel werd verwoest door de Servische belegering in 1991. Ook het heden komt aan bod, via de Mitrovica Rock School in Kosovo waar etnische Serviërs en Albanezen elkaar al rockend en jammend treffen.

CULTURELE HOOFDSTEDEN

Als inwoner van Pécs verbindt Wintermans bovendien de drie Europese Culturele Hoofdsteden met elkaar. Hij vertrekt op zaterdag 10 april, vanaf het historische industriële erfgoedterrein Zeche Zollverein in Essen, hoofdterrein van RUHR.2010. Een maand later hoopt Wintermans tijdelijk in thuisstad Pécs aan te meren, om eind juni uiteindelijk in Istanbul te belanden.

Ook Nederland krijgt een voorproefje van de bijzondere fietstocht. Wintermans begint zijn 'Tour d'Europe', die hem van Essen naar Istanbul voert, op 7 april met een proloog vanuit Utrecht. De Domstad stelt zich kandidaat voor de titel van Europese Culturele Hoofdstad in 2018. Dat jaar mag Nederland voor de derde keer een Culturele Hoofdstad leveren, na Amsterdam in 1987 en Rotterdam in 2001.

Noot voor de redactie,