Ministerie van Buitenlandse Zaken

in Uruzgan

Nieuwe agenten in Uruzgan

Nieuwsbericht | 9 april 2010

Een nieuwe lichting van 101 politieagenten heeft deze week met succes een acht weken durende politieopleiding afgerond. Zij hebben het bijbehorende diploma ontvangen op het door Nederland gebouwde Politie Training Centrum.

Nederland heeft grote investeringen gedaan om de Afghaanse politie te trainen en te coachen. De lessen zijn gegeven door de European Police Mission in Afghanistan (EUPOL), waar ook de Koninklijke Marechaussee aan deelneemt, en door Amerikaanse en Australische agenten. De investeringen dragen bij aan de veiligheid van de door Nederland gecontroleerde gebieden in Uruzgan.

De cursisten van de Afghan National Police hebben gewerkt aan basisvaardigheden zoals fouilleren, verkeerslessen, schieten, hygiëne, mensenrechten, omgaan met handboeien en salueren. Vaak zijn zij zonder enige ervaring aan de cursus begonnen. Maar zij hebben opmerkelijk snelle vorderingen gemaakt, onderstreept generaal Kees van den Heuvel, commandant van de Task Force Uruzgan. Johan Verboom, waarnemend Civiel Vertegenwoordiger heeft de agenten opgeroepen `eerlijk en loyaal' aan het werk te gaan. "We werken uiteindelijk met z'n allen voor een leefbare omgeving voor jullie en voor jullie kinderen."

Over twee weken start de volgende opleiding van acht weken. Voorlopig is er nog een grote behoefte aan goed opgeleide politiemannen om de veiligheid van de burgers beter te kunnen garanderen.