Ingezonden persbericht



Amsterdam, 10 april 2010

De Passie wint Award Beste Schoolkrant 2010
Op de veertiende Nationale Schoolkrantdag van de Hogeschool van Amsterdam is Quatch uitgeroepen tot beste schoolkrant. De vakjury, voorgezeten door eindredacteur Wim de Jong van Havana prees de middelbare school de Passie uit Utrecht om de gedurfde keuzes van de redactie en de duidelijke bladformule met een goede balans tussen nieuws, opinie, lifestyle en vermaak. Schrijver Khalid Boudou reikte de Award uit aan het winnende team.

De Nationale Schoolkrantdag is hét evenement voor schoolkrantredacties in Nederland. Ruim 450 schoolkrantredacteuren van 75 middelbare scholen uit heel Nederland bezochten zaterdag 10 april de Hogeschool van Amsterdam. Zij namen deel aan verschillende workshops waarin de schoolkrantredacteuren de kneepjes van het vak leren van professionele redacteuren, art directors, columnisten en cartoonisten. Nieuw dit jaar waren de workshops tv- en radio-uitzending maken.

De bezoekers van de Schoolkrantdag kregen bovendien een primeur: elke schoolkrantredactie ontving een exemplaar van Khalids nieuwe roman Alles of niets. De auteur zal een bezoek brengen aan de school die de beste recensie schrijft over deze roman.

Naast de Award Beste Schoolkrant reikte Khalid Boudou nog zes andere Awards uit:


· De Award Beste Vormgeving ging naar De Kratèr van het Stedelijk Gymnasium Schiedam. 'Elke spread is anders van kleur en tezamen vormen ze een krachtig geheel', waren de woorden van Ron van der Wal, jurylid en docent beeld bij de opleiding Media, Informatie en Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam.


· Joep Bertrams, politiek tekenaar en jurylid Beste Cartoon was vol lof over de winnaar Emma Ringelding van het Rhedens Lyceum: 'Een prima cartoon. Mooi van lijn en stilering. Krachtige expressie en heel goed sober gehouden.'


· Het Hermann Wesselink College uit Amstelveen won met www.hermannetje.nl de Award Beste Website, onder meer vanwege een prikkelend geschreven blog. Deze Amstelveense school won ook de aanmoedigingsprijs waarmee ze een jaar lang gratis hun schoolkrant kunnen laten drukken bij Schoolmagazine.


· Simon van de Beek van het Sint-Maartenscollege in Maastricht schreef het Beste Interview. Hij interviewde de Amsterdamse verslavings- en veldwerker, Mohamed Bakayan.


· De Driemark uit Winterswijk kreeg voor de cover van de schoolkrant Ongehoord! de meeste stemmen van in totaal 35 ingezonden covers en won hiermee de Award Beste Cover, de publieksprijs.


· Karin Jusek, redacteur Het Financieele Dagblad en jurylid Beste Column selecteerde de scholiere die nog nooit een roos kreeg op 14 februari. Nicole Adrians van RSG Hoeksche Waard (locatie Hoefsmid) in Oud-Beijerland ontving de prijs voor haar column Rozen en Vozen op Valentijnsdag.

Kijk voor de volledige juryrapporten en foto's op www.schoolkrantdag.nl.


Noot voor redacties

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht