Foodwatch: Casa Fiesta Guacamole Dip nu bijna zonder avocado

10/04/2010 19:00

Stichting Foodwatch Nederland

Amsterdam, 10 april 2010 - De Zweedse fabrikant van het voedselmerk Casa Fiesta is er bijna in geslaagd om avocado dip zonder avocado te maken. Niet meer dan 3,7 procent avocado verwerkt het merk in zijn dip. Door er nog wel dat beetje avocado in te stoppen, een theelepel per potje, zoekt de fabrikant Santa Maria de grenzen op van wat een je in Europa met levensmiddelen mag doen en wat je erop mag zetten. Er zitten maar liefst twaalf ingrediënten in die geen kok door guacamole zou willen prakken. Toch staat er brutaal 'authentieke Mexicaans recept sinds 1928' en 'gemaakt van de beste ingrediënten' op het etiket. Casa Fiesta benadeelt met die aanprijzing alle dips die wel verse ingrediënten en veel meer avocado bevatten, vindt foodwatch.

Koks blijven twisten over de precieze hoeveelheden en extraatjes in hun guacamole. Waar ze het redelijk over eens zijn, is dat het belangrijkste bestanddeel avocado moet zijn en dat er tomaat, ui, limoensap, chilipeper, koriander en knoflook in deze Mexicaanse avocadodip hoort. Maar de eetbare smurrie van Casa Fiesta Guacamole Dip lijkt in niets op echte avocadodip.

Er zitten in plaats van advocado voornamelijk uien en tomaten in de fabrieksdip. Volgens het etiket zitten er nog twaalf extra ingrediënten in, die helemaal niets met guacamole te maken hebben. Waar de Casa Fiesta Guacamole Dip vooral uit bestaat is water. Want dat kost de Zweden maar 0,00136 euro per liter. Daarna komt het belangrijke gemodificeerd maïszetmeel of stijfsel, een bekend vulmiddel. Verder somt Casa Fiesta op dat er suiker, raapzaadolie, groene paprika, kaas, citroensapconcentraat en nog een hele rij E-nummers in zitten. Erg veel zout ook: met een onsje van deze dip heb je meteen een kwart van je dagelijkse behoefte binnen.

Met maar een theelepel avocado heeft Casa Fiesta Guacamole Dip toch de frisse lichtgroene avocadokleur. Dat lukt alleen met kunstmatige toevoegingen: de ene heet briljantblauw FCF stof (E133), de andere heet beta-carotine (E160a). Casa Fiesta Guacamole Dip smaakt ongeveer naar wat er in zit: zure uien en tomaat. Maar de fabrikant houdt onder de pet welke aroma's er bij worden gemengd.

"Je proeft geen schijn van avocado, maar een soort fabrieksmatige slasaus, met een soort gepureerde zilveruitjes." omschrijft Bart van Opzeeland. "Het is een raadsel waarom Casa Fiesta hier guacamole op zet." De consistentie is zo goedkoop gemaakt, dat het op je lepel of taco uit elkaar valt, signaleert foodwatch. Met echte guacamole heeft dit weinig te maken.

Consumenten die hun dagelijkse eten belangrijk vinden, kunnen beter zelf aan de slag. Echt vers is gezonder, lekkerder en niet duurder dan het potje stijfsel met water en additieven van Casa Fiesta. Het kost de thuiskok ongeveer drie minuten: avocado prakken, tomaatje en ui fijnsnijden, knoflook persen, chilipepers en koriander erdoor, afmaken met limoensap en 'n snufje zout erover. Klaar, ook voor ongeveer 0,75 euro per ons rekende foodwatch uit. Casa Fiesta is niet eerlijk, vindt foodwatch. Wie dat ook vindt, via de website www.foodwatch.nl een e-mail sturen om Casa Fiesta te vragen voortaan eerlijk te zijn over hun producten.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.foodwatch.nl/