Politie Noord- en Oost Gelderland

Harderwijk - fietsendief actief rond station              

De laatste jaren neemt het aantal fietsendiefstallen bij het NS-station in Harderwijk toe. Uit opgenomen aangiften blijkt dat mensen of hun fiets niet op slot zetten, dan wel hun fiets verkeerd op slot zetten. In het kader van de bewustwording van de burger wordt van maandag 12 april t/m vrijdag 25 april in samenwerking met de gemeente Harderwijk, de politie Harderwijk, de Fietsersbond en Beewise projecten & advies een preventieweek gehouden.


Onderdeel van de preventieweek is een presentatie over fietsendiefstal. Deze wordt op 12 april 2010 vanaf 15:00 uur gehouden op het NS station Harderwijk door een heuse fietsendief. Een ieder is hierbij welkom. Tevens zal er door de fietsersbond voorlichting worden gegeven over een fietspaspoort. Dit is een hulpmiddel voor een goede registratie van de fiets, welke noodzakelijk is voor een eventuele aangifte.


Goedkoop stallen

De deelnemende partijen willen de burgers nog wijzen op de aantrekkelijke aanbieding van de bewaakte stalling. Het tarief voor een jaarabonnement is per 1 september 2009 verlaagd van E99,- naar 25,-. Dus voor slechts 25 euro staat je dure fiets een jaar lang bewaakt en overdekt vlakbij het perron. Het dagtarief voor het bewaakt en overdekt stallen van een fiets blijft E1,10 per dag.


Gestolen fietsen

In 208 deden 60 mensen aangifte van het feit dat hun fiets bij het station gestolen was. In het jaar daarop steeg het cijfer naar 68. Ook dit jaar zijn al 13 mensen gedupeerd door het dievengilde.


Preventie

In de komende week worden er door de politie en medewerkers van stadtoezicht flyers uitgedeeld met informatie om fietsdiefstal te voorkomen. De flyer bevat naast tips ook informatie over het doen van aangifte. De flyers worden in ieder geval 's morgens vroeg uitgedeeld wanneer mensen per fiets bij het station arriveren om vervolgens met de trein naar werk of school te gaan.


Bijhouden stationsomgeving

De medewerkers van stadstoezicht zullen ook regelmatig toezicht houden bij het station om oude, achtergebleven wrakken te verwijderen. Fout geparkeerde fietsen worden ook verwijderd. De deelnemende partijen doen dan ook een dringend beroep op de fietsenbezitter om zelf ook een bijdrage te leveren. Zorg dat je fiets veilig en goed gestald is en zorg dat je bij een eventuele diefstal alle gegevens over je fiets kunt vermelden in de aangifte.