Wervelend 29e Museumweekend in Valkenswaard


VALKENSWAARD, 20100330 -- Het thema voor 2010 is opnieuw `Verleiden'. Dus laat u eens verleiden op zaterdag 10 en zondag 11 april een bezoek te brengen aan Cultureel Centrum Carolus in de Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Op beide dagen zijn de daar gevestigde musea gratis toegankelijk. Het zijn het Nederlands Steendrukmuseum en Valkerij en Sigarenmakerijmuseum. Maar ook de Sint Nicolaas Gildekamer opent zijn deuren en op zondag is iedereen welkom in de ateliers van kunstenaars stichting RADAR.

Nederlands Steendrukmuseum
Tijdens het 29e Nationale Museumweekend maakt de bezoeker in het Nederlands Steendrukmuseum Valkenswaard kennis met "alles" over het ontstaan en verdere toepassing van de revolutionaire uitvinding van de steendruk en lithografie. Een vinding waaraan de mens de plaatjes om zich heen heeft te danken. Naast doorlopende films over de steendruk zijn er op beide dagen drukdemonstraties in het museumatelier. Vrijwilligers beantwoorden graag de vragen van het bezoek. Voorts zijn er diverse aanbiedingen met hoge kortingen op litho's en boeken in dit enige museum ter wereld over steendruk en lithografie.

Valkerij en Sigarenmakerijmuseum
In het Valkerij en Sigarenmakerijmuseum kan de bezoeker de complete geschiedenis van de valkerij en vooral de grote rol van Valkenswaard als belangrijkste centrum in Europa uitgebreid komen zien en beluisteren. Laat U verleiden! En in het Sigarenmakerijmuseum kan men kennismaken met de geschiedenis van wat ooit een belangrijke industrie was voor Valkenswaard. Er is een grote verzameling van ambachtelijke werktuigen, machines, foto,s en een sigarenwinkeltje te bezichtigen. In beide musea worden de kinderen in de verleiding gebracht mee te doen aan diverse spelen. Een leuk prijsje wordt niet vergeten!

Sint Nicolaas Gildekamer
Als enig gilde in de wijde omgeving van Valkenswaard beschikt het Sint Nicolaasgilde over een eigen "gildekamer". Een ruimte waar zeer veel is te vinden over de rijke gildegeschiedenis. Beslist de moeite van een kijkje waard. De kamer is te vinden op de eerste verdieping, nabij het sigarenmuseum en de ateliers van Radar.

Stichting RADAR
Op zondag 11 april houden de op de eerste verdieping gehuisveste professionele beeldend kunstenaars van de stichting RADAR open dag in hun ateliers. Al jaren is deze stichting actief op het gebied van de hedendaagse kunst. Diverse keren is hun werk tentoongesteld in de regio. Het bezoeken van de kunstenaars in hun eigen atelier is zeker de moeite waard.

Beide dagen gratis entree
Op beide dagen zijn het Valkerij en Sigarenmakerijmuseum, Nederlands Steendrukmuseum en de Gildekamer van 13.00 t/m 17.00 uur GRATIS toegankelijk. Op zondag opent ook RADAR haar kunstenaarsateliers. Het adres van Cultureel Centrum Carolus is Oranje Nassaustraat 8 te Valkenswaard. Bovendien is de foyer geopend en kan o.a. koffie, thee en fris worden gebruikt.

Nederlands Steendrukmuseum





Ingezonden persbericht