Gemeente Zeist

J O H F R A

"Op de grenzen van het avontuur"

10 april t/m 30 mei 2010

Vanaf 10 april in de Culturele Vleugel van Slot Zeist: de bijzondere tentoonstelling met kunstwerken van Johfra (1919 - 1998). Johfra - de artiestennaam voor de in 1998 overleden fijnschilder Franciscus Johannes Gijsbertus van den Berg - was eind jaren zestig, begin jaren zeventig een echt cultfiguur. Zijn posters met de tekens van de dierenriem sierden vele kamers. De affiches werden over de hele wereld verkocht in oplagen van vele tienduizenden. Zijn kunst, in de traditie van het magisch surrealisme, is met veel symboliek en onder toepassing van de ambachtelijke schildertechniek van de oude meesters vervaardigd. Hij bediende zich van moeilijke zeventiende-eeuwse schildertechnieken en wie met een loep naar zijn werk kijkt, zal stom verbaasd zijn door de vele uiterst fijn geschilderde details.

Op veertienjarige leeftijd bezoekt Johfra de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten, waar hij les krijgt van onder anderen Henk Meijer, Paul Citroen, Willem Rozendaal, Aart van Dobbenburgh, Willem Schrofer, Cees Bolding, Sierk Schröder en George Hogerwaard. Al vrij snel ontwikkelt hij een strikt persoonlijke stijl die hij gedurende zijn zestigjarige kunstenaarschap consequent perfectioneert. Invloeden van oude en moderne meesters weet hij tot een nieuwe vormentaal op te voeren en wel op zo'n wijze dat hij tot onze belangrijkste schilders moet worden gerekend. Hoewel zijn werk doorlopend op tegenwerking van de officiële kunstwereld in Nederland stuit, geniet hij bij een breed publiek grote waardering, ook bij gerenommeerde kunstenaars in binnen- en buitenland. Van de Franse staat ontvangt hij in 1989 een hoge onderscheiding. Het kunstenaarschap van Johfra wordt gekenmerkt door tegenstellingen. Herhaaldelijk slaat de slinger van enthousiasme van het ene naar het andere uiterste, van een surrealistische benadering van de werkelijkheid naar een natuurmystieke beleving ervan. In de vorm van een moderne barok tracht hij op latere leeftijd beide opvattingen met elkaar te verenigen, omdat hij weet dat als twee tegengestelde principes met elkaar worden verzoend, ze samen een principe van een hogere orde vormen. Deze fusie die een explosie van creativiteit veroorzaakt, komt veelvuldig maar nooit blijvend tot stand. Het gevolg is dat Johfra tot op het laatst van mening is dat hij zijn techniek van de grond af moet herzien.

Al op jonge leeftijd raakt Johfra in de ban van het feeërieke. In mythen en sprookjes vindt hij een universele taal die hem bewust maakt van een verbondenheid met heel de schepping. Hij streeft ernaar zich los te maken van de persoonlijkheid en het individualisme om uit het bovenpersoonlijke te scheppen. In het gebied van het collectief onbewuste, het rijk van de archetypen, vindt hij de bouwstenen voor zijn scheppende arbeid. Het pulserende leven in de natuur is zijn inspiratiebron, nadat hij zich heeft bevrijd van occulte en levensbeschouwelijke hersenspinsels. Zijn werk is een afspiegeling van wat in hem leeft en heeft doorgaans weinig van doen met de uiterlijke wereld. Zo creëert hij vrijwel niets dan zelfportretten, ongeacht of het gaat om surreële droombeelden, menselijk naakt, mythologische voorstellingen, heksensabbatten, ruïne-, groeisel- of wereldlandschappen. Wat hij maakt zijn intuïtieve, geconcentreerde herinneringen en moeten worden ervaren als landschappen van de zi el.
(bron: Gerrit Luidinga)

Deze Johfra tentoonstelling is samengesteld uit de internationale kunstcollectie van Rardy van Soest.

Vredige reis (1971)
(Fotografie: Smid's & Switch, Lelystad)

Exclusief Johfra arrangement in Slot Zeist
Op maandag 19 april, 10 en 17 mei wordt er om 14.00 uur een Johfra arrangement georganiseerd. U wordt op Slot Zeist welkom geheten met koffie/thee en gebak waarna een film wordt vertoond over werk en leven van de kunstenaar. Tevens wordt er een lezing verzorgd door Gerrit Luidinga met aansluitend een rondleiding over de expositie. Kosten van dit arrangement bedragen E 19,50. Wij verzoeken u te reserveren bij Slot Zeist 030-6921704.

Openingstijden tentoonstelling
Dinsdag t/m vrijdag en 5 mei van 11.00-17.00 uur
Zaterdag, zondag, Koninginnedag, Hemelvaartsdag en 1e en 2e Pinksterdag van 13.00-17.00 uur Gesloten: elke maandag (met uitzondering van de arrangementen) Het Slot Zeist is rolstoeltoegankelijk

De toegangsprijzen
Voor volwassenen .............................E 5,00 Voor 65+/CJP/MJK/Zeistpas/U-pas.......................E 4,00 Jeugd t/m 15 jaar mag gratis de tentoonstelling bezoeken