Ingezonden persbericht


Televisie en radio maken tijdens veertiende Nationale Schoolkrantdag

Op zaterdag 10 april organiseert de Hogeschool van Amsterdam voor de veertiende keer de Nationale Schoolkrantdag: hét evenement voor schoolkrantredacties in Nederland. Redacteuren van havo, vwo en mbo krijgen de gelegenheid om in workshops kennis te maken met het journalistieke vak. Nieuw dit jaar zijn de workshops waarin zij hun eigen radio- of televisie-uitzending mogen produceren. De presentatie is in handen van columnist, schrijver en presentator Khalid Boudou. Khalid zal deze dag ook bekendmaken welke redacties de felbegeerde Schoolkrant Awards 2010 hebben gewonnen.

Tijdens de Nationale Schoolkrantdag 2010 zijn er twintig verschillende workshops waarin de schoolkrantredacteuren de kneepjes van het vak leren van professionele redacteuren, art directors, columnisten en cartoonisten. Naast de workshops Radio- of Televisieprogramma maken, kunnen de scholieren kiezen uit onder andere Helder schrijven, Bladformule, Popjournalistiek, Vormgeving, Strips & cartoons en Fotografie.

Het hoogtepunt van de dag is de uitreiking van de Award voor de Beste Schoolkrant 2010. Vorig jaar won het Mencia de Mendoza Lyceum uit Breda de Award voor Beste Schoolkrant 2009. Naast deze prijs, reikt de jury prijzen uit voor de beste vormgeving, beste website, beste column, beste interview en beste cartoon. Speciaal voor redacties die zonder professionele hulp en budgetten hun schoolkrant maken, is er de Aanmoedigingsprijs. Daarnaast is er een publieksprijs voor de beste cover. Scholieren kunnen hun stem uitbrengen op de ingezonden covers via www.schoolkrantdag.nl.

De Nationale Schoolkrantdag wordt georganiseerd door de opleiding Media, Informatie en Communicatie. Vorig jaar bezochten ruim 400 leerlingen van 63 scholen de Schoolkrantdag. Dit jaar hebben 75 scholen uit het hele land zich aangemeld. Voor de Awards Beste Schoolkrant en Beste Vormgeving dingen drieënveertig scholen mee. Met de overige Awardcategorieën doen dit jaar tussen de twintig en de dertig scholen mee. De minste inzendingen (10) kent - net als vorige jaren - de Award Beste Website. De Hogeschool van Amsterdam verwacht daarom op 10 april a.s. minstens zoveel leerlingen tussen 10.00 en 16.00 uur in het Singelgrachtgebouw, Rhijnspoorplein 1 Amsterdam.


---

Noot voor de redactie,