Ingezonden persbericht


Wegens omstandigheden wordt de NMO uitzending overgenomen

Herhaling: de islam in Duitsland

Enige tijd geleden bleek uit onderzoek van de Duitse Bertelsmann-stichting dat Duitse moslims zeer religieus georiënteerd zijn, zowel in het dagelijks leven als in hun eigen overtuigingen. Woedt er bij de Oosterburen een vergelijkbaar islamdebat als in Nederland? En hoe beleven de Duitse moslims hun geloof in het allergrootste land van de Europese Unie? Correspondent Laurens Boven ging op zoek naar de antwoorden.

In de studio spreekt Nuweira Youskine verder met hoogleraar sociologie Ruud Koopmans. Koopmans werkt zowel aan de Vrije Universiteit Amsterdam als bij het Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung (WZB) in Berlijn. Hij verwierf bekendheid in Nederland met een artikel waarin hij stelde dat het Nederlandse multiculturele beleid helemaal mislukt was en dat de positie van Turkse migranten in Duitsland beter was dan die van Turkse migranten in Nederland.

Special: terug naar Sierra Leone

In de jaren negentig ontvluchtte hij zijn land wegens de gruwelijke burgeroorlog. Inmiddels is Babah Tarawally in Nederland uitgegroeid tot publicist en verscheen onlangs zijn eerste boek: De God met de Blauwe Ogen. Eerder dit jaar bezocht Tarawally voor het eerst sinds zijn vlucht zijn geboortedorp in Sierra Leone. Radiomaker Guido Spring volgde Babah Tarawally bij de slachting van een schaap ter ere van zijn thuiskomst, liep op kousenvoeten mee de moskee in en vroeg hem honderduit over zijn nieuwe en zijn oude thuisland.

In de studio is professor Stephen Ellis te gast. Ellis is gespecialiseerd in contemporaine Afrikaanse geschiedenis en verbonden aan zowel de Vrije Universiteit Amsterdam als aan het Afrika Studiecentrum te Leiden. Hij belicht de omstandigheden rond de burgeroorlog, het lot van de zogenoemde kindsoldaten en de verhoudingen tussen christendom, islam en animisme.

De Zevende Hemel:
Live radioprogramma met reportages, documentaires en interessante studiogasten op radio 5 (747 AM), via de kabel of via onze website.