Persberichten

Taxatie door experts van Museum De Lakenhal tijdens VerzamelaarsJaarbeurs 2010


Publicatiedatum: 12-03-2010

Persbericht
Utrecht, 12 maart 2010

Het Museum De Lakenhal in Leiden dit jaar staat in het teken van 'Werk in Uitvoering'. In het museum wordt hard gewerkt aan de registratie van de vele duizenden objecten uit het depot en volop geëxperimenteerd met opstellingen en verzamelingen. Dit proces vindt normaalgesproken plaats achter de schermen maar is nu voor elke bezoeker te zien in een van de museumzalen. De experts en conservatoren van De Lakenhal zijn ook aanwezig tijdens de VerzamelaarsJaarbeurs in het weekeinde van zaterdag 10 en zondag 11 april 2010 in Jaarbeurs Utrecht. Menig beursbezoeker zal de kans grijpen grijpen om met de deskundigen in gesprek te gaan en kan bovendien objecten aanbieden voor een nadere beoordeling. Plaats van handeling is hal 7, naast de koningshuisexpositie en de oldtimers op het 'Museumplein' van de VerzamelaarsJaarbeurs.

Het gaat specifiek om nader onderzoek van oude kunst en kunstnijverheid, moderne kunst, fotografie en historische objecten, waarvoor het volgende programma is opgesteld:
* zaterdag tussen 11.00-12.30: oude schilderkunst en middeleeuwse kunstnijverheid
* zaterdag tussen 14.00-15.30: moderne kunst en objecten
* zondag tussen 11.30-13.00: hedendaagse kunst en fotografie
* zondag tussen 14.00-15.30: historische voorwerpen vanaf de middeleeuwen
Aanmelden via www.lakenhal.nl/vzj.php

'Meet the Stars'
Onder het motto 'Meet the Stars' zitten in hal 11 bekende acteurs met de pen in hand gereed voor signeersessies met fans en liefhebbers. Die kunnen tijdens de beurs een praatje maken met hun favoriet, een gesigneerd portret bemachtigen of samen op de foto. Definitief bevestigd is de komst van:
* Francesca Gonshaw: Maria uit Allo Allo - zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur
* Guy Siner: Ltn Gruber uit Allo Allo - zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur
* Ian Whyte: acteur, stuntman & oud basketbal speler. Predator in alle Alien vs en Predator in Requiem - zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur
* Richard Bradshaw: Stunt-Wolverine in alle X-men Movies incl.Wolverine, Jedi Master in Stars Wars Episode 2 - zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur

Oude Technieken en Ambachten
Onder de honderdduizenden zo niet enige miljoenen items die de standhouders op de VerzamelaarsJaarbeurs aanbieden zijn heel veel oude gereedschappen. Van antieke houtschaven en beitels tot chirurgijntangen, van vintage handwerk naalden tot zeisen uit ver vervlogen tijden. Werkelijk alles is er te vinden. Gelukkig zijn er ook mensen die deze oude gereedschappen niet alleen verzamelen maar er ook nog steeds mee werken en hun kennis willen overdragen aan het nageslacht. Verdeeld over de twee beursdagen demonstreren twaalf van deze liefhebbers hun specialiteit. Sommigen zijn verenigd in clubs. Leden van Crea Groep Waterland demonstreren met veel enthousiasme op een Oud Hollands marktplein in hal 7 een dozijn oude technieken waaronder houtdraaien, quilten, strovlechten, glassmelten, boekbinden en kantklossen.

Kunstverzamelproject
Kunstenaar en verzamelaar Pet van de Luijtgaarden heeft zichzelf wel een heel bijzondere opdracht gegeven. Pet verzamelt van jongs af aan, begon met stickers, bierflesjes, postzegels en voegde daar later platen, cd's en boeken aan toe. In zijn studententijd ontdekte Pet de fotografie en besloot hij beide hobby's te combineren. Dit leidde uiteindelijk tot een megalomaan project: het fotograferen van duizend verschillende objecten per verzameling uit duizend verschillende verzamelingen in Nederland, in totaal een miljoen unieke foto's. De verzameling loopt van Actionman poppen tot zonnebrillen. Tijdens de VerzamelaarsJaarbeurs worden in hal 11 veel van zijn foto's vertoond zodat menig bezoeker inspiratie kan opdoen voor een nieuwe collectie. Meer info: www.videopet.nl.

VerzamelaarsJaarbeurs Voorjaar 2010
Jaarbeurs Utrecht
Zaterdag 10 april (9.00 tot 18.00 uur) en op zondag 11 april (10.00 tot 17.00 uur)
Entreeprijs aan de kassa: ¤ 12,- (kinderen tot en met elf jaar gratis), voorverkoop via de website: ¤ 10,50
Meer informatie, voorverkoop, korting en beeldmateriaal: www.verzamelaarsjaarbeurs.nl.




VNU Exhibitions