Vereniging FME-CWM


---

Handelsmissie

Handelmissie olie- en gasindustrie naar Egypte

Datum: 11 t/m 15 april 2010
Locatie: Egypte

FME organiseert in opdracht van de EVD, agentschap van het ministerie van Economische Zaken, van 11 tot en met 15 april 2010 een energiemissie naar Egypte. De EVD financiert deze handelsmissie in het kader van het programma Collectieve Promotionele Activiteiten (CPA).

Deelname aan deze missie biedt u de mogelijkheid marktinzicht te krijgen in de energiesector in Egypte. Door middel van collectieve bezoeken kunt u contact leggen met relevante Egyptische partijen; waaronder de overheid, staatsbedrijven en de private sector. Bovendien vindt er matchmaking plaats. U kunt deelnemen aan zes tot negen individuele afspraken met voor u interessante partijen als EPC'ers, IPP's en lokale bedrijven (agenten, distributeurs, partners).

Toename investeringen

Sinds het aantreden van het kabinet van premier Ahmad Nazif in juli 2004 wordt veel aandacht besteed aan hervormingen op economisch gebied. De buitenlandse investeringen nemen snel toe mede dankzij privatiseringen en een aantal grootschalige projecten met buitenlandse belanghebbenden.

Kansrijke energie-projecten

De afgelopen twintig jaar heeft het staatsbedrijf Egyptian General Petroleum Company (EGPC) meer dan 237 olie- en gasexploratie overeenkomsten gesloten. De International Oil Companies (IOC's) hebben hierin ruim 31 miljard dollar geïnvesteerd. De betekenis van de oliereserves en -winning nemen geleidelijk af; gas is de dominante brandstof. Ambitieuze LNG-exportplannen spelen daarbij een belangrijke rol. De ontwikkelingen en vele projecten op energiegebied bieden goede kansen voor de Nederlandse industrie.

Potentie in gassector

De gassector heeft grote potentie. De bewezen reserves zijn naar boven bijgesteld tot 2,20 biljoen cm3. De gasproductie overschreed in 2008 de 60 miljard m3 grens, waarvan bijna de helft voor export. De projecten in Damietta (samenwerking van het Spaanse Union Fenosa met Eni en BP) en Idku ( BG en Petronas) spreken momenteel het meest tot de verbeelding. In 2008 is naar schatting 27 miljard m3 verscheept dat $7,3 miljard voor de schatkist heeft opgeleverd.

Concrete martkansen

De kansen voor de Nederlandse toeleveringsindustrie liggen onder meer op de volgende terreinen:

* Er is 2,5 miljard dollar gereserveerd voor de bouw van vijf nieuwe raffinaderijen en petrochemische complexen. Een daarvan is een installatie met een verwerkingscapaciteit van 500.000 barrels per dag langs het Suez kanaal. Het Zuid Koreaanse GS Engineering & Construction heeft een opdracht ter waarde van $1,8 miljard in de wacht gesleept inzake de levering van `secondary processing units' voor de nieuwe raffinaderij die door Egyptian Refining Company wordt gebouwd.

* Ook de gasproductie wordt fors uitgebouwd, mede doordat de binnenlandse vraag hard stijgt. Dit is het gevolg van het overschakelen van elektriciteitscentrales van olie op gas. Verder worden op LNG-gebied de faciliteiten voortdurend uitgebreid. De komende jaren staan nieuwe projecten op stapel.
* In het kader van het lange termijn plan 2003 - 2012 voor de elektriciteitssector is voorzien in de bouw van 17 stoom en/of combined cycle centrales. Dit zorgt voor een toevoeging van 12,9 gigawatt aan het huidige vermogen.

Programma en details

In de bijlage vindt u het voorlopige programma en aanvullende deelname-informatie, zoals de kosten en informatie over de deelnemersvergadering.

Deelname

Aanmelden kan tot 8 januari 2010 via de website van de EVD.

Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact op met Jacqueline van Oosten via 079-3531122 of jjo@fme.nl.

____________________ ____________________ ____________________