Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Expositie Kwadijker Polders

De historie van de Kwadijkerkoog en de Overwheersepolder: daar gaat het om in de door het oudheidkundig genootschap Oud-Quadyck georganiseerde tentoonstelling. Een speciale projectgroep heeft zich het afgelopen jaar druk met de watergeschiedenis van Kwadijk en omstreken beziggehouden. Er werd veel materiaal geïnventariseerd en daarnaast kwamen er de nodige onbekende spullen en foto's boven water.

Van de Hel tot het Munnikhuis

De resultaten van al het werk zijn te zien op een speciale tentoonstelling in het clubgebouw van Oud-Quadyck. Te bewonderen is onder andere een kaart met oude veldnamen als `de Hel' en `het Munnikhuis'. Soms bleek het mogelijk de herkomst van die namen te achterhalen. Ook is er aandacht voor de bemaling. Eerst gebeurde dat met watermolens. Naderhand verrezen er echter een stoomgemaal en een Amerikaanse windmotor. In 1975 liet het inmiddels opgerichte fusiewaterschap Overwere een nieuw elektrisch gemaal bouwen. Ter herinnering aan de officiële opening van dat gemaal maakte Maarten Oortwijn een prachtige oorkonde. Hij vormt een van de bijzondere stukken van de tentoonstelling. Daarnaast zijn er veel foto's te bekijken. Die leveren een mooi beeld op van een oud landelijk gebied dat in de jaren zeventig sterk veranderde door de bouw van de stadswijk Overwhere van Purmerend.

Beker voor één dag terug naar de polder

De expositie wordt op zondag 11 april geopend door vice-dijkgraaf Cees Mantel. Alleen op die dag wordt ook anderhalve eeuw oude hensbeker van de oude Overweersche Polder geëxposeerd. De imposante beker is bewaard gebleven in de collectie van het hoogheemraadschap, dat tegenwoordig voor `droge voeten' in het gebied zorgt. Het gaat om een bijna 25 centimeter hoge kristallen bokaal voorzien van een prachtige gegraveerde voorstelling van vee in een weide.

De tentoonstelling in het clubgebouw (adres: Kwadijk 125) is open op zondag 11, 18 en 25 april, 11.00-16.00 uur. Zie voor meer info: www.oud-quadyck.nl.