Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 12 februari 2010

Nieuwe kunst- en antiekbeurs Artantique in Jaarbeurs Utrecht

Voor het eerst in ruim 20 jaar krijgt Nederland een nieuwe kunst- en antiekbeurs met uitsluitend deelnemers uit het hoogste segment. Van zondag 11 tot en met zondag 18 april 2010 zal in de Jaarbeurs Utrecht Artantique plaatsvinden, de nieuwe voorjaarsbeurs voor oude- en hedendaagse kunst, antiek en juwelen.

Artantique, de nieuwe beurs voor kunst en antiek
De beurs biedt een verscheidenheid aan deelnemers en disciplines dankzij de aanwezigheid van circa 60 befaamde kunst- en antiekhandels en hedendaagse galerieën. Onder de antiekhandelaren bevinden zich diverse specialisten in antieke klokken, ikonen, prenten en juwelen. Met name de jonge generatie kunst- en antiekhandelaren zal zich op Artantique profileren. Naast een keur aan antiek is op de beurs ook oude én hedendaagse beeldende kunst te vinden, van 18de en 19de eeuwse schilderkunst tot actuele kunst en fotografie. De hedendaagse kunst is op Artantique met een breed scala van gerenommeerde galerieën vertegenwoordigd, van de top van de traditionele richting tot en met 'cutting edge' hedendaagse kunst. Vier themapaviljoens op Artantique bieden onderdak aan deelnemers die gespecialiseerd zijn in etnografica, edelsmeden en actuele kunst.

Deelnemers
De deelnemers aan Artantique zijn geselecteerd door twee onafhankelijke selectiecommissies, die garant staan voor de kwaliteit van de deelnemers en een goed aanbod van kunstwerken tijdens de beurs. Onder de deelnemers bevinden zich: Frans Jacobs, Dolf van Omme, Wisselingh & Co, Bruil & Brandsma, Kollenburg, Van Nie, Aalderink, Fabery de Jonge, Simons Juweliers, Zilvergalerie de Watertoren, Pranger Oriental Art, P&J Honsbeek, Tóth Ikonen, Robert Schreuder, Collectie Harms, Contempo, Mokum, Petit, Willy Schoots, Serieuze Zaken, Cokkie Snoei, Torch en Witzenhausen. Een volledige lijst van deelnemers is bijgevoegd.

Keuring
Om de kwaliteit van alle ingebrachte voorwerpen te garanderen, worden deze voorafgaand aan de beurs onderworpen aan een strenge keuring. De kunstwerken en objecten worden per categorie beoordeeld op authenticiteit, kwaliteit en conditie door keuringscommissies samengesteld uit specialisten op de betreffende terreinen.

Rijksmuseum Twenthe op Artantique
Het Rijksmuseum Twenthe, Enschede, toont op Artantique een aanvulling op de lopende tentoonstelling (te zien tot en met 12 september) 'Gedroomd Papier, tekeningen en prenten 1850-1935' met werk van Breitner, Toorop, Willink, Mankes en vele andere kunstenaars uit de eigen collectie. Daarnaast blikt het museum vooruit op de tentoonstelling 'Abstract USA 1958-1968' die opent op 11 september met o.a. werk van Frank Stella en Kenneth Noland.

Nederlandse Weelde
Voor het eerst presenteren twintig opengestelde Nederlandse paleizen, kastelen, buitenplaatsen en herenhuizen zich gezamenlijk op een evenement. In deze voor het publiek opengestelde locaties is oude kunst en antiek op haar oorspronkelijke plaats te bewonderen. Een fotopresentatie, onder de titel Nederlandse Weelde, met afbeeldingen van het exterieur en de stijlkamers van deze prachtige huizen brengt de bezoekers aan Artantique in de juiste sfeer voor een bezoek aan de beurs.

Symposium: Levend Antiek
Op maandagmiddag 12 april van 14.30 tot 16.30 uur zal in het auditorium van Artantique het symposium "Levend Antiek" plaatsvinden, waarin de toekomst van de antiekbranche het onderwerp is. Speelt de branche voldoende in op actuele trends? De laatste jaren groeit de belangstelling voor producten die ambachtelijkheid en exclusiviteit hoog in het vaandel hebben staan. Sprekers uit andere beroepstakken, die zich de afgelopen jaren verheugen in een groeiende belangstelling, geven hun visie op de achtergronden van deze trend. Hierna zullen sprekers en publiek gelegenheid hebben te discussiëren over de lessen die de antiekbranche hieruit kan trekken voor de toekomst van het vakgebied.

Organisatie
De organisatie van Artantique is in handen van Onderneming & Kunst, organisatie en adviesbureau op het gebied van beeldende kunst te Amsterdam, dat zich de afgelopen jaren heeft gespecialiseerd in de organisatie van beurzen op het gebied van kunst en design. Directeur Erik Hermida was onder meer van 1992 tot 2001 organisator van de KunstRAI, is initiatiefnemer en (mede)organisator van Realisme in Amsterdam, Open Art Fair in Utrecht, Dutch Art Now in New York en Meesterlijk, design en ambacht in Eindhoven.




Ingezonden persbericht