De Melkweg

PERSBERICHT ­ MELKWEG AMSTERDAM

THE GYPSY QUEENS & KINGS
Enige show in Nederland met spectaculair avondvullend programma feat. Mahala Rai Banda, Esma Redzepova, Jony Iliev, Florentina Sandu, Kaloome en Aurelia & Tantica

Melkweg, The Max · zondag 11 april · 20.30 uur · 35 + lidm.
· · ·

Zondag 11 april zal de hedendaagse top van de zigeunermuziek zich op één podium verenigen. Onder de noemer The Gypsy Queens & Kings zullen meer dan 20 van de beste zigeunerartiesten uit verschillende landen in Europa op spectaculaire wijze hun muziek eren. Een avond die garant staat voor swingende en hartverscheurende muziek. The Gypsy Queens & Kings veroveren met hun extatische show al sinds 2007 de wereld, maar niet eerder deden ze dat in deze specifieke samenstelling. De avond bestaat uit een uitgebreid programma met onder andere Roemeense brass band muziek, Franse rumba gitana, Bulgaarse rock, Macedonische zigeunerzang en meer. De show in de Melkweg zal het enige concert zijn dat de Queens en Kings in Nederland zullen geven.

Het opzwepende gezelschap dat op deze avond hun kunsten zal vertonen bestaat uit de Macedonische Gypsy Queen Esma Redzepova, de Bulgaarse Mahala rocker Jony Iliev, de jonge Roemeense zangeres Florentina Sandu en de Franse rumba gitana groep Kaloomé. Nieuw bij de Gypsy Queens & Kings is de jonge en levendige brass band Mahala Rai Banda, die nieuw materiaal zal laten horen speciaal gemaakt voor deze show. De Roemeense Aurelia & Tantica zorgen voor het nodige danswerk.

Esma Redzepova (Macedonië) is de zigeunerkoningin van de Balkan; een officiële titel die ze in 1976 kreeg tijdens het Festival Mundial in India en nog steeds is er niemand die in haar schaduw kan staan. Haar passionele levensliederen zijn nog steeds populair.

Met zigeunerbloed als bindende factor, speelt Mahala Rai Banda (Roemenië) adembenemende muziek, met rauwe viool, accordeon en koperblazers. Elektrische bas en drums zorgen voor een funky basis. Mahala Rai Banda is een afspiegeling van de 21e-eeuwse mahala-cultuur, waarin zigeunerpop de boventoon voert.

Kaloomé (Frankrijk) is een ensemble uit Perpignan dat eigen composities ontwikkelt, onderzoekt en nieuwe muzikale werelden in hun muziek integreert. Kaloomé onderscheidt zich door een zeer persoonlijk repertoire en subtiele arrangementen, waarin de contrabas en de viool een belangrijke positie innemen.

Jony Iliev (Bulgarije) komt uit de Berlijnse Asphalt Tango-stal, de ontdekkers van de Roemeense Fanfare Ciocarlia, en is befaamd om zijn moderne Bulgaarse Roma-sound en de meest gevraagde zanger op zigeunerbruiloften.

Florentina Sandu (Roemenië), kleindochter van wijlen Nicolae Neacsu, de stichter van Taraf de Haïdouks, heeft een prachtige heldere stem. Met haar 20 jaar is ze het jongste lid van The Gypsy Queens & Kings.