Technische Universiteit Delft

Hippolytuslezing biobased economy

door M&C

Delft is aan het uitgroeien tot het toonaangevende centrum van de Industriele Biotechnologie van Europa. De Hippolytuslezing zal ingaan op die verandering, op de kansen voor de lokale en nationale economie en op de omvangrijke investeringen die gepland zijn om Biobased Delft "fit for the future" te maken. De spreker is prof. Luuk van der Wielen.

11 april 2010 | 11:30 uur - 13:00 uur
plaats: DOK, Vesteplein 110, Delft

Nieuwe jeugd landbouw
Een eeuw geleden was onze economie reeds biobased. Hout, linnen, vlas en kaarsvet waren als biogebaseerde bouwmaterialen, kleding, bevestigingsmaterialen en brandstoffen volop in gebruik. De eerste Ford was ontworpen voor bioethanol. Echter, maar een beperkt deel van de plant kon worden gebruikt, kwaliteit was niet altijd regelbaar en beschikbaarheid beperkt. Eenvoudig winbare olie, aardgas en steenkool hebben veel van dergelijke biogebaseerde producten verdrongen, maar de gevolgen voor klimaat, leveringszekerheid en politieke gevoeligheid in vele winningsgebieden dwingen ons nog eens goed naar de mogelijkheden van "biorenewables" te kijken. Landbouw krijgt daardoor een nieuwe jeugd, want ze moet in de toekomst in het teken staan van duurzame productie van zowel voedsel, als materialen en energie voor een groeiende wereldbevolking. Het soms romantische soms kwijnende beeld van de landbouwsector moet plaats gaan maken voor dat van een professionele en milieubewuste economische sector uitgerust met de meest moderne technologieen.

Industriële biotechnologie
Voor Delft en TU Delft is deze biobased economie geen nieuws - Gist Brocades, DSM Gist en de Industriele Biotechnologie hebben twee wereldoorlogen en nog wel langer overleefd en zijn zich aan het voorbereiden op deze nieuwe uitdaging. Er voltrekt zich nu een transformatie van deze 'bio'-kant van Delft. De investeringen die zowel industrie als TU Delft hebben ingezet, zijn niet onopgemerkt gebleven en Delft is aan het uitgroeien tot het toonaangevende centrum van de Industriele Biotechnologie van Europa, in samenhang met vernieuwing van de (bio)chemische industrie in de Haven van Rotterdam.

BE-Basic
De spreker is prof. Luuk van der Wielen die deze ontwikkeling op nationaal en internationaal vlak leidt, zowel als hoogleraar van de TU Delft als directeur van het publiek-private consortium BE-Basic. BE-Basic heeft een beoogd budget van ruim 200 miljoen euro en is daarmee wereldwijd een van de grootste coherente activiteiten op het gebied van industriele en milieubiotechnologie.