Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
7 april 2010

RTV NOORD-HOLLAND GEDENKT 65 JAAR NA DE BEVRIJDING

In het kader van 65 jaar na de bevrijding van de Duitsers zendt RTV Noord-Holland een reeks speciale oorlogsdocumentaires uit. Op zondag 11 april om 10:00 uur is de aftrap met de documentaire 'De Russenoorlog,' over de Georgische opstand tegen de Duitsers op Texel. Vlak daarna om 11:00 uur wordt het eerste deel van de serie 'Onderduik in West-Friesland' vertoond.

Dit jaar is het 65 jaar geleden dat Nederland en de rest van Europa werd bevrijd van de Duitsers, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende. RTV Noord-Holland brengt een reeks speciale documentaires onder de noemer '65 jaar bevrijding in Noord-Holland.'

Onderduik in West-Friesland
Naar schatting waren in de periode 1942-1945 meer dan tweehonderd joodse kinderen ondergedoken in West-Friesland. Zij werden gescheiden van hun ouders, broers en zussen en werden als pleegkinderen ondergebracht bij behulpzame West-Friese gezinnen. In de vierdelige serie 'Onderduik in West-Friesland' zijn portretten vastgelegd van mensen die zich die tijd goed kunnen herinneren. Zo vertellen joodse kinderen van toen, West-Friezen in het verzet, onderduikouders en hun kinderen over hun ervaringen uit de oorlogstijd. Verhalen die ze nu pas kunnen en willen vertellen.

Oorlogsdocumentaires in Docblok
Naast de serie 'Onderduik in West-Friesland' worden in het televisieprogramma 'Docblok' verschillende historische documentaires uitgezonden, waarvan 'De Russenoorlog' de eerste is. 'De Russenoorlog' werd eerder op het documentairefestival IDFA vertoond en wordt op 11 april voor het eerst op televisie uitgezonden. Andere documentaires die RTV Noord-Holland uitzendt zijn 'Door de mazen van het net', 'Bloedband', 'Hannie Schaft, het meisje met het rode haar' en 'Babyhuis Margriet'.

Het gehele overzicht en meer informatie is te vinden op http://www.rtvnh.nl.

Thema-uitzendingen '65 jaar bevrijding in Noord-Holland': vanaf zondag 11 april om 10:00 uur op RTV Noord-Holland.


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht