Politie Haaglanden

Persberichten 11 april

Haaglanden, 11-04-2010

Jonge inbreker aangehouden
Den Haag Kort nadat agenten zaterdagmiddag 10 april een jongen met een wit trainingsjack op de Churchillplein zagen rennen, kregen zij een melding dat er bij een bedrijf aan de Eisenhowerlaan was ingebroken. Één van de inbrekers had hetzelfde signalement als de jongen die de agenten hadden zien rennen. Zij zetten dan ook direct de achtervolging in. De jongen was verdwenen in de richting van de Adriaan Goekooplaan, waar de agenten een onderzoek instelden. Ze zagen dat het hek van een daar gevestigde basisschool verbogen was en vonden in de struiken een wit trainingsjack en handschoenen. De 17-jarige verdachte had zich eveneens in de bosjes verstopt. Hij werd aangehouden. De politie onderzoekt de zaak.

Veelpleger op heterdaad betrapt
Den Haag - Een agent zag zaterdagmiddag 10 april hoe een bekende van de politie zich verdacht ophield bij geparkeerde fietsen op het Koningin Julianaplein. Op zijn gemak bekeek de 23-jarige man de fietsen, terwijl hij regelmatig om zich heen keek om er zeker van te zijn dat niemand hem in de gaten hield. Omdat de politieagent in burger was merkte de man hem echter niet op. Toen de man zijn keuze had gemaakt en probeerde het slot van een mooie, grijze herenfiets open te breken, greep de agent in. Hij hield de man, die geen vaste woon- en verblijfplaats heeft, aan. De 23-jarige man is een bekende veelpleger en staat in de top 500 van stelselmatige daders, die prioriteit hebben van politie en justitie.

Één plus éénplus één
Den Haag Agenten hielden zaterdagmorgen 10 april drie mannen aan, die omstebeurt dronken in dezelfde auto reden. Om 00.30 uur zetten de agenten de auto met drie inzittenden voor de eerste keer langs de kant op de Raamweg. De 24-jarige bestuurder had teveel gedronken en werd aangehouden; op het politiebureau blies de Hagenaar 470 ugl. Om 02.45 uur zagen de agenten dezelfde auto op de Stadhouderslaan rijden. Ditmaal zat een 24-jarige man uit Estland achter het stuur. Hij bleek eerder bij de 24-jarige Hagenaar in de auto te hebben gezeten en had eveneens teveel gedronken; hij blies 330 ugl en moest op het politiebureau 250 euro afrekenen. Toen de enige overgebleven inzittende van wie de agenten al vermoedden dat ook hij teveel gedronken had bij de auto achterbleef, vroegen zij aan hun collegas om even een oogje in het zeil te houden. En wat schetste hun verbazing; ook deze man ging achter het stuur zitten. De 36-jarige Hagenaar blies 480 ugl en ook hij werd aangehouden.

Jongen beroofd van oordopjes
Den Haag - Op de Weimarstraat werd zaterdag 10 april een 17-jarige Hagenaar beroofd van de oordopjes van zijn mp3-speler. Toen de Hagenaar een supermarkt verliet, rukte een jongen plotseling de mp3-speler uit in zijn handen. De speler viel echter op de grond, waardoor de verdachte uitsluitend de oordopjes aan de diefstal overhield. De verdachte rende, samen met twee vrienden, weg in de richting van het Regentesseplein. Een getuige achtervolgde de drie nog tot aan de Beeklaan, maar raakte ze daar kwijt. Het waren drie jongens met een Noord-Afrikaans uiterlijk, ongeveer 17 à 18 jaar oud, met donkere jassen en spijkerbroeken. Getuigen of mensen die de jongens aan de hand van de signalementen herkennen, kunnen contact opnemen met de recherche van Bureau Segbroek, via 0900-8844.

Jongen ingehouden voor woninginbraak
Den Haag - Op de Brasemdaal hielden agenten zaterdagmorgen 10 april een 16-jarige jongen aan, die verdacht wordt van een woninginbraak. Rond 03.45 uur belde een buurman 112, toen hij glasgerinkel hoorde. De oplettende buur had vervolgens twee jongens zien weglopen. De politie stelde direct een onderzoek in en hield de jonge Hagenaar op basis van zijn signalement op de Forrellendaal aan. De politie onderzoekt de zaak.

Agressieve man aangehouden
Den Haag Na een melding van een mogelijke mishandeling troffen agenten in een woning aan de Amsterdamse Veerkade een 20-jarige man aan, die volledig door het lint ging. De man wachtte de agenten met ontbloot bovenlijf op en bedreigde hen met de dood. Toen de man aanstalten maakte om de agenten aan te vallen, heeft één van hen hem gepepperd. Toen de man vervolgens probeerde de pepperspray uit zijn ogen te spoelen, konden de agenten hem overmeesteren. Ook op het politiebureau bleef de Hagenaar agressief en schreeuwde hij de hele boel bij elkaar; hij werd ingesloten.

Verboden wapens
Den Haag Op de grote markt hielden agenten zaterdagochtend 10 april een 23-jarige Hagenaar aan, die een mes en een stroomstootwapen op zak had. De agenten controleerden de jongen, nadat een beveiligingsmedewerker rond 02.50 uur bij de politie had gemeld dat een jongen met een groot mes stond te zwaaien. De man werd overgebracht naar het politiebureau.

Hardleers
Den Haag - Een 24-jarige Hagenaar kreeg zaterdagochtend 10 april twee keer binnen tien minuten dezelfde bekeuring. Om 04.40 uur werd de man gecontroleerd, omdat agenten hem met grote snelheid over de Lozerlaan zagen scheuren; het rijbewijs van de Hagenaar bleek zes dagen eerder al ingevorderd te zijn, eveneens vanwege te hard rijden. De agenten spraken met de man af dat hij zijn auto zou laten staan en samen met zijn vriendin die bij hem in de auto zat het laatste stuk zou lopen. Omdat de agenten het niet vertrouwden, besloten zij naar het huis van de man te rijden. Binnen enkele minuten kwamen zij daar aan. tegelijk met de man. Hij was toch weer gaan rijden en kreeg wederom een proces-verbaal.

Overlast
Den Haag - Omwonenden van de Guntersteinweg klaagden zaterdag 10 april om 07.15 uur over een auto, waarvan de motor al een hele tijd draaide. Ze hadden het idee dat de inzittenden van de auto in slaap waren gevallen, met de motor nog aan. Agenten constateerden dat de inzittenden zich inderdaad in een horizontale positie bevonden, maar dan met amoureuze beweegredenen. De smoes dat zij even uitrustten na een feestje ging dan ook niet op. Het stel kreeg een bekeuring voor de overlast.

Zakkenrolster aangehouden
Den Haag - Een oplettende marktkoopman greep zaterdag 10 april een zakkenrolster in haar kraag. De 59-jarige Vlaardinger zag hoe de vrouw een portemonnee onder zijn kraam weggooide. Hij raapte de portemonnee op en bemerkte dat deze vol met pasjes en een identiteitsbewijs zat. Het identiteitsbewijs was echter overduidelijk niet van de vrouw die de portemonnee had weggegooid. Hierop sprak de marktkoopman de vrouw aan. Toen zij met het zwakke excuus kwam dat ze de portemonnee verloren was, greep de marktkoopman in. Hij droeg de vrouw over aan de marktmeester, die de politie waarschuwde. Agenten hielden de 38-jarige vrouw zonder vaste woon- en verblijfplaats aan.

Jongens gooien stokken naar treinen
Rijswijk Bij de Generaal Spoorlaan grepen agenten zaterdag 10 april twee 10-jarige jongens in de kraag omdat zij vanaf het spoorwegviaduct spullen (waaronder stokken) naar voorbij rijdende treinen gooiden. Een derde jongen had de benen genomen en kreeg een huisbezoek; het drietal werd vermanend toegesproken door zowel hun ouders als de agenten.

Jongen loopt over auto
Wassenaar Op de Lange Kerkdam hielden agenten zondag 11 april een 17-jarige jongen aan, nadat hij over een auto was gelopen. De jongen rende rond 01.30 uur richting de Gravestraat en keek steeds schichtig om zich heen. Toen de agenten hem aanspraken, zei de jongen gewoon snel naar huis te willen. Tegelijkertijd melde zich echter een getuige die had gezien hoe de jongen onderweg over een jeep heen was gelopen. De jonge Wassenaarder ontkende nog, maar de afdrukken op de auto waren onmiskenbaar van zijn schoenen. Hierop werd hij meegenomen naar het bureau, waar zijn ouders op de hoogte werden gebracht. Als de auto beschadigd is, zal de jongen de schade moeten vergoeden.

Inbrekers dierenkliniek aangehouden
Wateringen/Rijswijk Na een achtervolging en een zoektocht met behulp van politiehonden hielden agenten zondagochtend op de Eikelenburglaan in Rijswijk twee 22-jarige Hagenaars aan, die verdacht worden van een inbraak in een dierenkliniek aan de Herenstraat in Wateringen. Rond 04.00 uur hoorde een omwonende van de dierenkliniek glasgerinkel; twee jongens gooiden bakstenen door de ruit, waarna één jongen de kasten en laden in de praktijk doorzocht. Daarna gingen de jongens er op een scooter vandoor. De politie stelde direct een groot onderzoek in, in de omgeving. Al snel pikten agenten de scooter op en ontstond een achtervolging. Op de Eikelenburglaan sprongen de jongens plotseling van de scooter, lieten deze achter en gingen te voet verder. Ze verstopten zich vervolgens in de bosjes. Direct werd de omgeving afgezet. Met behulp van politiehonden spoorden de agenten de inbrekers op. Één van de twee liep hierbij een bijtwond op; hij werd behandeld in het ziekenhuis. De politie onderzoekt de zaak.

Viertal aangehouden voor poging inbraak
Westland/Poeldijk - Op de Wateringseweg hield de politie vrijdagavond 9 april drie Hagenaars aan, die verdacht worden van een poging tot inbraak in een woning. Rond 21.30 hoorde de bewoner plotseling een doffe klap op het raam. Direct daarna vloog er een steen door de ruit. Hierop begon de bewoner te schreeuwen, waarna hij zag hoe twee in het donker geklede personen wegrenden. Verderop zag hij nog twee personen staan. Hij belde direct de politie, die op zoek ging in de omgeving. Al snel konden agenten het viertal (17, 18, 19 en 22 jaar uit Den Haag) aanhouden. De recherche onderzoekt de zaak.

Zinloos geweld
Delft In de Gasthuissteeg hielden politieagenten zondagochtend twee mannen aan voor mishandeling. Een derde man werd aangehouden voor bedreiging. Rond 05.00 uur liep een Delftenaar na het uitgaan over de Gasthuisplaats naar huis, toen hij zonder enige aanleiding door twee mannen werd aangesproken en beledigd. Toen hij de boel probeerde te sussen, sloegen beide mannen hem in zijn gezicht. Hij liep hierbij een tand door zijn lip op. Agenten gingen naar het opgefokte tweetal op zoek en troffen hen aan op de Gasthuisplaats. De mannen (20 en 27 jaar uit Pijnacker) werden aangehouden. Een aantal voorbijgangers bemoeide zich met de aanhouding; hierbij bedreigde een 20-jarige Hagenaar de agenten met de dood. Ook hij werd aangehouden.

Scooterrijder aangehouden
Delft - Toen agenten zaterdagmiddag 10 april rond 15.00 uur bij het politiebureau wegreden, scheurde er met hoge snelheid een scooter voorbij. De agenten wilden de scooterrijder controleren; de berijder wilde dit echter niet. Met gevaar voor eigen leven en dat van andere verkeersdeelnemers, ging de jongen er vandoor. Hij reed met grote snelheid over voetgangerspaden en reageerde op geen enkel stopteken. Op het Westeinde stopte de jongen opeens. Maar net toen de agenten uit wilden stappen, gaf hij weer vol gas. Één van de agenten blokkeerde met de politieauto de doorgang. Hierbij kwam de jongen ten val. De scooter bleek een constructiesnelheid van 85 km/uur te hebben. Het was al de derde keer dat jongen gepakt was met veel te hoge snelheid. De scooter werd in beslag genomen. Tegen de 18-jarige Rijswijker werd proces-verbaal opgemaakt.

Jongens aangehouden voor reeks vernielingen
Pijnacker- Met behulp van alerte getuigen heeft de politie heeft zaterdagochtend 10 april twee jongens (18 en 19 jaar uit Pijnacker) aangehouden voor een reeks vernielingen in het oude centrum van Pijnacker. Rond 02.00 uur vernielden de jongens onder meer schuttingen, hekken, autos en bloembakken, rondom de Willem de Zwijgerlaan. Verschillende getuigen reageerden heel alert en grepen de jongens in de kraag en overhandigden hen aan de politie. De recherche van Pijnacker-Nootdorp vraagt getuigen en gedupeerden zich te melden via 0900-8844.

Agressieve inbreker
Zoetermeer Op de Ing. Veltplein hielden politieagenten vrijdagavond een man aan voor het plegen van een auto-inbraak aan het Jonkerbos. De man voldeed aan het signalement dat kort daarvoor was opgegeven door een getuige. De 35-jarige man (uit Dordrecht) wilde niet meewerken, reageerde heel agressief en beledigde de agenten. Hierbij spuugde hij ook nog een agent in zijn gezicht. De man werd ingesloten.