Ingezonden persbericht

Stille getuigen van vervolging, verzet en verraad
Gedenkwaardige plaatsen in Groningen en Haren
Leverbaar vanaf 12 april a.s.

Bij In Boekvorm Uitgevers verschijnt binnenkort het boek Stille getuigen van vervolging, verzet en verraad/gedenkwaardige plaatsen in Groningen en Haren van de auteurs Ton Andringa en Nico de Both, met een voorwoord van burgemeester Rehwinkel.

Wie in de Groninger straten winkelt, wandelt of op weg is naar zijn werk- of huisadres zal verbijsterd zijn te vernemen wat zich heeft afgespeeld op plekken die men argeloos passeert. In dit boek worden de verhalen achter deze gedenkwaardige plaatsen beschreven. Zij onthullen de gruwelijke feiten die verbonden zijn met vervolging, verzet en verraad. Deze tocht is gebaseerd op studiemateriaal van Nico de Both, ontleend aan de Dossiers van de Bijzondere Rechtspleging, die na de bevrijding de basis vormden voor de veroordeling van oorlogsmisdadigers.
Ton Andringa schetst het sociale decor tijdens de oorlog en het doorsnee gedrag in de verzuilde samenleving. Hij noemt de mogelijke oorzaken van het feit dat in Groningen in verhouding meer verzetsstrijders en Joden omkwamen dan elders in het land. Hierbij gaat hij de onwelkome waarheden over de rol van de Groninger ambtenaren en politie niet uit de weg. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan zowel het kleinschalige, individuele verzet als aan het georganiserde verzet in de stad Groningen.

Eerder verscheen van Nico de Both Een straat in oorlogstijd (2004) en Het Scholtenshuis (2008). Van Ton Andringa zijn enkele herinneringen aan de bevrijding gepubliceerd in Bevrijd (2006).
De auteurs zijn in 1936 geboren in Groningen. Zij groeiden op in de stad en gingen er samen naar school. Beiden hebben de oorlog meegemaakt en hadden als kind weet van wat bezetting en verzet betekenden.

In dit boek doen de auteurs een pleidooi voor het leggen van de zogeheten Stolpersteine (Struikelstenen); kleine herdenkingsstenen ter herinnering aan oorlogsslachtoffers. Door een toevallige samenloop van omstandigheden worden in groningen op 11 april om 17.00 uur de eerste Struikelstenen gelegd aan de Anna Paulownastraat 26. Vanuit dit pand zijn in de oorlog vijf verzetsstrijders weggevoerd om nooit meer terug te keren. De dochter van een van deze verzetsmensen heeft het initiatief genomen voor het leggen van de eerste stenen in Groningen. De Gemeente Groningen heeft dit initiatief volmondig omarmd en biedt na afloop van de steenlegging de aanwezigen gelegenheid na te praten in de Oosterpoort. Wij konden ons geen mooier moment voorstellen om ons boek te introduceren dan tijdens deze bijeenkomst. Zeker aangezien er in het boek vele gedenkwaardige plaatsen worden genoemd waar een Struikelsteen gelegd zou kunnen worden. Nico de Both zal het eerste exemplaar van Stille getuigen van vervolging, verzet en verraad rond 18.00 uur uitreiken.

Stille getuigen van vervolging, verzet en verraad is vanaf 12 april leverbaar. U kunt het boek nu alvast reserveren.

Stille getuigen van vervolging, verzet en verraad
Ton Andringa en Nico de Both
120 pagina's
Winkelprijs: ¤ 18,50
ISBN 9789077548714
Voor meer informatie: www.inboekvorm.nl

BESTEL NU:
www.inboekvorm.nl
info@inboekvorm.nl
Tel 0592-308405
Fax 0592-318953

---------


Ingezonden persbericht