Technische Universiteit Delft

Promotie: Out of Office

door M&C

Promotie van Mevrouw H.T. Remøy: "Our of Office; A study on the Cause of office vacancy and transformation as a means to Cope and Prevent"

12 april 2010 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw H.T. Remøy | Master of Science in Architecture, Noorwegen promotor | Prof.ir. H. de Jonge Bk
coprom. | Dr.ir. D.J.M. van der Voordt UHD-Bk

Our of Office; A study on the Cause of office vacancy and transformation as a means to Cope and Prevent

Kantorenleegstand wordt steeds zichtbaarder in het straatbeeld; meer dan 13 % van de kantoorruimte in Nederland staat leeg. Structurele leegstand leidt tot waardeverlies voor kantooreigenaren. Het is ook een maatschappelijk probleem door derving van overheidsinkomsten en kans op verpaupering waardoor locaties in een neerwaartse spiraal terecht kunnen komen. Dit onderzoek begint met een studie naar de oorzaken van structurele leegstand, gevolgd door een studie naar herbestemming naar nieuwe functies als mogelijke oplossing voor leegstand en wordt afgrondt met aanbevelingen om structurele leegstand in toekomstige kantoorontwikkelingen te voorkomen.

Uit dit onderzoek blijkt dat leegstand wordt veroorzaakt door een kwantitatieve en kwalitatieve mismatch tussen vraag en aanbod van kantoorruimte. Kantoorgebruikers hebben een voorkeur voor kantoren met bepaalde locatie- en gebouwkenmerken. Locaties met een lage status en weinig voorzieningen staan leeg, net als gebouwen van lage architectonische kwaliteit. Transformatie naar woningen is een duurzame oplossing voor structurele leegstand doordat zo de levensduur wordt verlengd. Er zijn goede transformatievoorbeelden, maar niet op grote schaal. Veel structureel leegstaande kantoren liggen op monofunctionele kantoorlocaties, ongeschikt voor bewoning tenzij de locatie als geheel wordt getransformeerd naar een multifunctionele locatie. Daarnaast is de financiële waarde van kantoorgebouwen vaak te hoog vergeleken met de potentiële opbrengst van een getransformeerd gebouw. Door kantoorgebouwen op multifunctionele locaties te ontwikkelen neemt het leegstandsrisico af en de transformatiepotentie toe. Daarbij is veel aandacht nodig voor de architectonische kwaliteit! Om de transformatiepotentie en de functionele levensduur van kantoorgebouwen te vergroten moet de aanpasbaarheid verhoogd worden.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.