Technische Universiteit Delft

Promotie: Operaties

door M&C

Promotie van Mevrouw Ir. L.S.G.L. Wauben: "Safety in the Operating Theatre - a Multi Factor Approach for Patients and Teams"

12 april 2010 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

Mevrouw Ir. L.S.G.L. Wauben | ingenieur industrieel ontwerpen, Nederland promotor 1 | Prof.dr.ir. R.H.M. Goossens IO
promotor 2 | Prof.dr. J.F. Lange EU Rotterdam

Veiligheid in de Operatiekamer - een Meervoudige Benadering voor Patiënten en Operatieteams

De toenemende high-tech technologie in de operatiekamer (OK), het toenemend aantal professionals betrokken en de toenemende complexiteit van chirurgische ingrepen dragen bij aan het aantal medische fouten. Ter beantwoording van de hoofdvraag: Hoe kan patiëntveiligheid in de operatiekamer verbeterd worden? is dit proefschrift opgedeeld in drie delen.

Deel A focust op het proces van 'plannen, uitvoeren en verslagleggen' van operaties. Huidige operatieprotocollen zijn niet uniform. De meeste operatieverslagen zijn beschrijvend en worden vaak gedicteerd na afloop van de operatie. Operatieverslagen voldoen niet volledig aan de richtlijnen voor het schrijven van operatieverslagen, zijn subjectief en corresponderen niet volledig met de uitgevoerde handelingen zoals in de video opnames van deze operaties te zien zijn.

Deel B focust op de implementatie van een Time Out Procedure plus Debriefing (TOPplus). Operatieteamleden hebben een verschillende perceptie met betrekking tot 'communicatie', 'teamwerk' en 'situation awareness'. Het ontwerpen van TOPplus, door middel van 'user-centred participatory design' gecombineerd met principes van 'context-specific design', blijkt nuttig voor patiëntveiligheid-initiatieven en dient tevens als katalysator voor gerelateerde initiatieven.

Deel C focust op het verbeteren van de werkomstandigheden van het operatieteam. Tijdens operaties ondervinden teamleden ergonomische problemen binnen de domeinen: sensorische, cognitieve, fysieke en omgevingsergonomie. Tijdens minimaal invasieve chirurgie ondervinden chirurgen discomfort in hun nek, schouders en rug. Hoewel de meeste chirurgen ergonomie belangrijk vinden, zijn slecht enkele op de hoogte van ergonomische richtlijnen. Tenslotte, toont de product evaluatie van twee types OK verlichting dat verschillende disciplines verschillende lichten vergen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.