Radboud Universiteit Nijmegen


KNAW-stipendium voor sociaal psycholoog Gero Lange

Datum bericht: 29 maart 2010

Sociaal psycholoog dr. Wolf-Gero Lange ontvangt een Casimir-Ziegler Onderzoekstipendium van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) van 50.000 euro. Daarmee gaat hij gedurende één jaar onderzoek doen aan de universiteit van Keulen. De prijs wordt op 12 april uitgereikt in het gebouw van de KNAW in Amsterdam.

Het Casimir-Ziegler Onderzoekstipendium wordt jaarlijks zowel aan Duitse als aan Nederlandse onderzoekers toegekend met als doel de samenwerking tussen de Duitse en Nederlandse wetenschapsbeoefening te bevorderen. Wolf-Gero Lange gaat met zijn stipendium samenwerken met professor Alexander Gerlach, die net als hij, onderzoek doet naar sociale angststoornissen.

Mensen met een sociale angststoornis hebben een aanhoudende, excessieve angst om door anderen negatief beoordeeld te worden. Hoewel er veel onderzoek is gedaan om de negatief vertekende manier van denken bij sociaal angstige mensen in kaart te brengen, is nog onduidelijk waar deze cognities vandaan komen.

Wolf-Gero Lange gaat onderzoeken in hoeverre âongezondeâ vergelijkingen ten grondslag liggen aan het negatieve zelfbeeld van sociaal angstigen. De uitkomsten moeten meer inzicht geven in hoe de negatieve cognitieve denkstijl bij sociaal angstige personen tot stand komt. Verder kunnen ze bestaande behandelmethoden verder aanscherpen, zoals bijvoorbeeld cognitieve therapie.