Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Jeugdgemeenteraad op maandag 12 april

jeugdgemeenteraad
Kennismaken met de lokale democratie is heel belangrijk voor kinderen, vindt burgemeester Frits Naafs. Want hoe kun je nu begrijpen hoe de landelijke en internationale politiek werkt als je niet weet hoe het er in je eigen leefomgeving aan toe gaat?

Op maandag 12 april gaan leerlingen van basisschool Dolfijn (Driebergen-Rijsenburg), Merseberch (Maarsbergen), De Wijngaard (Doorn) en De Schakel (Leersum) met elkaar in debat in een jeugdgemeenteraad. Het doel van de jeugdgemeenteraad is de leerlingen kennis te laten maken met het werk van de gemeenteraad en het politieke spel. De vier scholen hebben allemaal twee fracties aangesteld die in de jeugdgemeenteraad hun plan presenteren en verdedigen. De jeugdgemeenteraad wordt voorgezeten door één van de leerlingen van de deelnemende scholen, voor die dag aan gesteld als jeugdburgemeester. Hij wordt hierbij ondersteund door burgemeester Frits Naafs.

De plannen worden door de leerlingen zelf opgesteld en hebben als thema Natuur en milieu of Sport en spel. Bij het opstellen van de plannen krijgen de fracties hulp van de gemeente. Enkele raadsleden helpen hun jeugdige collega's vooraf met de presentatie en de verdediging van hun plannen in de jeugdgemeenteraad. Daarnaast worden de fracties tijdens de vergadering zelf ook begeleid.

Aan het einde van de jeugdgemeenteraad stemmen de fracties over de gepresenteerde plannen en bepalen dan zelf welk plan het beste is. Na vaststelling in het college wordt het gekozen plan ook echt uitgevoerd.

De jeugdgemeenteraad is op 12 april van 13.30 tot 15.30 uur in Cultuurhuis Pléiade in Doorn en is net als de reguliere vergaderingen van de gemeenteraad openbaar. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.