Hulpverleningsdienst Groningen


GGD Groningen onderzoekt gezondheid Groningers

GGD Groningen onderzoekt in april en mei 2010 de gezondheid van 9.000 Groningers. Dit grootschalige onderzoek wordt in opdracht van de Groningse gemeenten om de vier jaar gehouden.

Op 7 april werden de vragenlijsten per post verzonden. Onderwerpen zijn onder andere: roken, alcoholgebruik, beweging, het gebruik van zorg en de leefomgeving. De resultaten van het onderzoek zijn in het najaar van 2010 bekend.

Thema's van het onderzoek

In het onderzoek staan vragen over gezondheid, gebruik van (mantel-)zorg, tevredenheid over zorgverleners, leefwijze (alcohol, bewegen, roken, voeding en gebruik verdovende middelen) en leefomgeving (woonsituatie, geurhinder, geluidshinder). Met deze gegevens komen ook gezondheidsverschillen tussen groepen (leeftijd, geslacht, regio, opleidingsniveau) in beeld.

Trends in de gezondheid van Groningers

GGD Groningen voert het onderzoek sinds 1990 om de vier jaar uit. Hierdoor worden trends in de gezondheid zichtbaar. Zo weten we dat, net als in heel Nederland, het aantal Groningers met overgewicht stijgt en het alcoholgebruik onder jongeren toeneemt.

De uitkomst: gemeentelijk gezondheidsbeleid

Op basis van ingevulde vragenlijsten worden regionale gezondheidsprofielen gemaakt. Na de zomervakantie worden de gegevens met gemeenten en zorginstanties besproken. De Groninger gemeentebesturen en de provincie Groningen ontwikkelen op basis van de informatie hun gezondheidsbeleid.
09-04-2010 11:50