Politie Haaglanden

Persberichten 12 april

Haaglanden, 12-04-2010

Integra-actie in Laak
Den Haag - Politieagenten hielden vrijdag 9 april tussen 15.00 uur en 22.00 een Integra-actie op het de 1e van der Kunstraat. In samenwerking met onder meer de Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW), de Gemeentelijke Belastingdienst Den Haag, het Haags Economisch Interventieteam (HEIT), Rijksbelastingen, Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) controleerden de diverse diensten meer dan honderd personenautos en andere voertuigen.

Door de agenten werden 200 bekeuringen uitgeschreven voor diverse verkeersfeiten. Daarnaast inde de politie bij achttien personen openstaande boetes. De taxicontrole door de Inspectie Verkeer en Waterstaat leverde vier keer een proces-verbaal op. Eén vrachtwagenbestuurder kreeg een boete van 6700 euro omdat hij reed zonder tachograaf en werkvergunning.

De Gemeentelijke Belastingdienst Den Haag inde 15.000 euro aan achterstallige belasting. Er is negen keer beslag gelegd op een auto. De Rijksbelastingdienst controleerde eveneens op openstaande belastingschulden. De belastingplichtigen die een schuld hadden openstaan konden direct contant of met een pinpas betalen. Het totale bedrag dat is geïnd bedraagt 12.000 en er werden 20 auto's in beslag genomen. Drie bestuurders hadden teveel gedronken.

Achtervolging eindigt in aanrijding
Den Haag Een achtervolging door de politie eindigde zondag 11 april voor een 25-jarige man uit Poeldijk tegen een ijzeren tuinhek. De man kreeg het rond elf uur s avonds in het verkeer aan de stok met een politieagent in vrije tijd. Na een korte woordenwisseling vervolgden beide automobilisten hun weg. De agent waarschuwde echter wel de politiemeldkamer, omdat hij vermoedde dat de automobilist had gedronken. Politieagenten zagen de man en diens auto even later bij een fastfoodrestaurant op de Wippolderlaan. Toen de man wegreed, deed hij dat zo hard dat de agenten niet de kans kregen om hem een stopteken te geven. De agenten zetten de achtervolging en maakten de man duidelijk dat hij moest stoppen. In plaats daarvan ging de man er vandoor en scheurde hij met 100 kilometer per uur over de Laan van Wateringse Veld. Ter hoogte van het Parijsplein verloor de man kennelijk de macht over het stuur, want hij reed met hoge snelheid een grasveld in om tegen een ijzeren tuinhek tot stilstand te komen. De man raakte door de aanrijding bewusteloos en moest naar het ziekenhuis. Daar bleken zijn verwondingen mee te vallen, waarna de man als verdachte naar het politiebureau kon worden afgevoerd. Hem is een bloedtest afgenomen, waarvan de uitslag nog niet bekend is. Het rijbewijs van de man is in elk geval voorlopig ingevorderd.

Boze Griek
Den Haag Een 37-jarige Griek uit Eindhoven ging zondag 11 april volledig door het lint toen hij door de politie werd aangehouden. Politieagenten zagen de man omstreeks tien uur s avonds aandachtig autos bestuderen in Waldorpstraat. Vanwege het grote aantal auto-inbraken in deze straat besloten de agenten de man te controleren. Omdat de man geen identificatiebewijs kon tonen, wilden de agenten hem aanhouden. Dat pikte de Griek. Uiteindelijk kon hij pas met behulp van meerdere agenten, pepperspray en wapenstok worden geboeid. Het is niet duidelijk waarom de man zo tekeer ging.

Ierse dieseldief
Den Haag De politie hield zondag 11 april een 28-jarige Ier aan, die op de Oude Middenweg diesel had gestolen uit een vrachtauto. Een getuige waarschuwde de politie toen hij zag, dat de man diesel uit de vrachtwagen in een jerrycan tankte. Politieagenten troffen de verdachte en diens vriendin in de omgeving aan. De man bekende de diefstal en deed afstand van de brandstof. Via tussenkomst van de officier van justitie kreeg de man een boete van 350 euro opgelegd.

Winkeldief maakt stennis
Den Haag - Een 50-jarige Haagse winkeldief verzette zich zondag 11 april zodanig tegen zijn aanhouding, dat er meerdere agenten voor nodig waren om de man onder controle te brengen. Omstreeks 16.15 uur kregen agenten de melding dat er zich bij een supermarkt aan het Spui iemand schuldig had gemaakt aan winkeldiefstal. Ter plaatse troffen zij de Hagenaar die direct al aangaf dat hij niet van plan was mee te gaan met de agenten. Ook nadat de man was duidelijk gemaakt dat hij weinig keuze had, had hij aan zelfs niet mee te gaan als er tien agenten zouden staan. De agenten besloten de man, ondanks zijn weerstand, in de boeien te slaan. Hierbij verzette hij zich hevig waardoor de agenten enig geweld moesten toepassen. Toen de man eenmaal geboeid was, liet hij zich op de grond vallen. Een aantal agenten was nodig om de man in de auto te zetten. Op het politiebureau sloeg de stemming wederom om en begon de man te schelden en tegen de deur te schoppen. Al zijn verzet kon niet voorkomen dat tegen hem proces-verbaal werd opgemaakt.

Aanhouding na achtervolging
Den Haag Na een achtervolging hield de politie maandag 12 april net na middernacht een man en een vrouw aan in de Coevordenstraat. De auto waar het stel in zat, stond voor linksaf voorgesorteerd en reed vervolgens met hoge snelheid rechtdoor de kruising over. Vanwege de hoge snelheid van de auto, gingen surveillerende agenten er achteraan. De auto reed de Leggelostraat in en ging daarna de Coevordenstraat in. De auto reed het trottoir op en kwam tegen een paaltje tot stilstand. De bestuurder van de auto ging direct rennen en de vrouw bleef zitten. De agenten hielden eerst de vrouw aan en vervolgens de man. Tijdens de fouillering vond de politie harddrugs en een stroomstootwapen. De man, een 19-jarige Hagenaar, en de vrouw, een 22-jarige vrouw uit Utrecht, worden verhoord voor de verkeersovertreding, het verlaten van de plaats van het ongeval, de Opiumwet en het wapen. Bovendien had de man geen rijbewijs.

Inbreker aangehouden
Den Haag De politie hield maandag 12 april rond 2.00 uur een 20-jarige Hagenaar aan, omdat hij verdacht wordt van een inbraak. De politie kreeg een melding dat er een ruit was ingegooid van een gebouw van het jongerenwerk aan het Eeldepad. Vervolgens liepen er twee verdachten in het gebouw. De politie ging er direct naar toe en omsingelde het terrein van het gebouw. De politie vatte één van de verdachte in de bosjes in de kraag, de andere verdachte was gevlucht. De Hagenaar is overgebracht naar het politiebureau en zit vast voor verhoor.

Fietser zwaargewond bij val
Den Haag Een 48-jarige Hagenaar moest zondag 11 april rond 11.30 uur vervoerd worden naar het ziekenhuis na een val met zijn fiets. De man fietste op de fietsstrook van de Valeriusstraat richting de Groot Hertoginnelaan. Naast de fietsstrook, in een parkeervak, stond een aanhangwagen waaraan afzetlint bevestigd was. Het lint wapperde over de weg en kwam vast te zitten in het voorwiel van de fietser. Hierdoor kwam de man ten val. De man liep zwaar letsel op en is opgenomen in het ziekenhuis.

Poolse fietsendieven aangehouden
Voorburg Drie Polen, in de leeftijd tussen 20 en 22 jaar, gebruikten op maandag 12 april omstreeks 00.30 uur een bestelauto met open laadbak om fietsen te stelen. Op van Hoekenburglaan werd een nagenoeg nieuwe fiets weggenomen en onder een plastic dekzeil gelegd. De politie trof het trio op de Geestbrugweg in Rijswijk aan en vonden bij een onderzoek ook een tweede fiets op de laadbak van de auto. Beide fietsen waren afgesloten. Toen de eigenaar van één van de fietsen een internetaangifte van de diefstal deed kon de politie hem meedelen, dat zijn fiets al was aangetroffen. De drie Polen werden ingesloten in het politiebureau en aldaar in verzekering gesteld. De politie heeft proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Man rijdt tegen vangrail
Rijswijk Een 20-jarige Hagenaar raakte zondagavond 11 april om 23.20 uur met zijn auto in een slip en botste tegen de vangrail van de A4. Hij reed op dat moment op de parallelbaan van de snelweg en de oorzaak van de slip is nog onbekend. De Hagenaar raakte niet gewond. Politieagenten waarschuwden een sleepdienst, die de beschadigde auto vervoerde.

Ex bedreigt vrouw
Rijswijk Politieagenten hielden zondag 11 april om 12.50 uur een 23-jarige Rotterdammer aan die zijn ex-vriendin had bedreigd met een mes. De agenten troffen de man in de Muziekbuurt voor de woning van zijn ex en hielden hem aan. Hij had een klein keukenmes op zak, dat de agenten in beslag namen. Op het politiebureau werd proces-verbaal opgemaakt en de Rotterdammer kreeg een dagvaarding uitgereikt.

Politie Haaglanden treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk Geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Even niet opgelet: auto te water
Naaldwijk Een 18-jarige vrouw uit s-Gravenzande lette zondag 11 april om 14.45 uur op de Hoogwerf even niet goed op en reed met haar auto rechtdoor het water in, waar de weg naar links ging. Hierdoor reed de auto via de berm een sloot in. Ze kon op eigen kracht uit de auto komen. Een sleepdienst takelde de auto uit het water.

Slok teveel: rijbewijs kwijt
s-Gravenzande Een 46-jarige man uit s-Gravenzande weigerde maandag 12 april in eerste instantie mee te werken aan een blaastest. Politieagenten gaven om 02.40 uur de man op de Willem van de Kaaijstraat een stopteken, maar de man wilde weglopen. Uiteindelijk stemde de 46-jarige toch toe in een blaastest, met een voor hem negatief resultaat. Hij werd aangehouden en blies op het politiebureau 645 ugl. Hierop moest hij zijn rijbewijs inleveren en kreeg hij een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Tweespan te water
Pijnacker-Nootdorp - Een kraanwagen moest er zondag 11 april omstreeks 11.30 uur aan te pas komen om een tweespan, een kar met daarvoor twee paarden, uit het water te halen. Het tweespan sloeg op hol op de Oudeweg en belandde in het naastgelegen water. De paarden raakten niet gewond, de brandweer kwam er aan te pas om de kar en de paarden uit hun benarde situatie te bevrijden. De eigenaar van de paarden raakte lichtgewond.