Rekenmethodes warmtestromen bouw sluiten niet aan bij werkelijkheid

12/04/2010 11:04

TONZON BV

Rekenfouten bij bepaling EPC en energielabel

AMSTERDAM, 20100412 -- De uitkomsten van huidige rekenmethodes in de Nederlandse bouw sluiten niet aan bij de werkelijkheid. Veel woningen met een lage EPC verbruiken veel meer energie dan verwacht en ook het vernieuwde energielabel is nog niet betrouwbaar. De rekenmethodes zijn gebaseerd op de gedachte dat warmte voornamelijk opstijgt, dat althans is de mening van Ton Willemsen, autodidact, uitvinder en oprichter/directeur van Tonzon. Zijn bedrijf laat met een visuele presentatie in 2 minuten zien, dat veel van de warmte, die aanvankelijk in de vorm van warme lucht omhoog is gegaan, na allerlei omzettingen toch verdwijnt in de koude grond onder ons huis.

De presentatie bestaat uit een animatie die de werkelijke warmtestromen laat zien, aangevuld met infraroodopnames als onderbouwing. Deze presentatie is te zien op internet en zal voor het eerst tijdens de Beurs Building Holland, die van 13 t/n 15 april in de Rai wordt gehouden, in het openbaar aan de bouwwereld worden getoond. Tijdens de beurs zal Ton Willemsen iedere middag in stand 10.414 van Tonzon om 16.30 uur een nadere toelichting geven en aansluitend de discussie met het publiek aangaan. Wordt dakisolatie inderdaad overgewaardeerd in het energielabel en vloerisolatie ondergewaardeerd? Het antwoord is maatschappelijk relevant, omdat woningcorporaties nu om de labelklasse te verbeteren, veel geld investeren in het isoleren van daken van onverwarmde zolders en vlieringen en vloerisolatie laten zitten, terwijl dit veel minder kost, minder overlast veroorzaakt en veel meer energie bespaard dan altijd gedacht.

Het verschilpunt: In Nederlandse beganegrondwoningen zonder vloerisolatie heerst in de winter bovenin de woonkamer een zeer warme luchtlaag. Volgens de huidige inzichten, verdwijnt deze warmte voornamelijk via de slaapkamers en het dak naar buiten. Toch merkt vrijwel iedereen, die zelf in zo'n woning woont, dat die warme luchtlaag onder het plafond de slaapkamers niet echt warm maakt, laat staan dat de zolder er warm van wordt. Waar blijft dan die warmte?

De animatie laat zien dat het plafond de warmte uit de lucht absorbeert en omzet in elektromagnetische (infrarood) straling, die alle kanten opgaat, ook naar de vloer. De vloer absorbeert deze straling en via geleiding gaat deze energie naar de onderkant. Daar aangekomen, wordt de warmte weer uitgestraald naar de koude bodem en de nog koudere funderingsmuren. Infraroodfoto's laten inderdaad de schaduw van de plafondstraling zien, die de meubels werpen op de vloer.

Zodra TONZON Thermoskussens tegen de onderkant van de vloer zijn aangebracht, wordt de uitstraling van warmte vrijwel volledig geëlimineerd. De vloer kan nu eindelijk de warmtestraling van het plafond accumuleren, wordt daardoor warmer, begint de lucht onderin de kamer op te warmen en straalt zelf ook meer warmte uit. De vloer wordt bijna net zo warm als het plafond. Er ontstaat een zeer gelijkmatig binnenklimaat dat vergelijkbaar is met een etagewoning. Andere vloerisolaties laten de warmte uitstraling ongemoeid. De onderkant van de isolatie blijft daardoor onverminderd warmte uitstralen naar de koude grond en funderingsmuren. Nieuwe woningen met een zeer lage EPC en op papier een goede vloerisolatie verbruiken desondanks veel meer energie dan gedacht/gewenst en het wooncomfort laat te wensen over. Mensen die verhuizen van een vloer geïsoleerd met Thermoskussens naar een nieuwbouwhuis met traditioneel geïsoleerde betonvloer merken een duidelijke achteruitgang in wooncomfort. Wanneer bij woningen met vloerisolatie van PUR of EPS alsnog TONZON onder tegen de vloer wordt aangebracht dan is dit boven de vloer nog merkbaar door de hogere vloertemperatuur. In woningen met vloerverwarming blijft vaak de verwarming constant aanstaan omdat het systeem slecht te regelen is. Na het aanbrengen van TONZON blijkt de verwarming wel goed te regelen en wordt fors energie bespaard, ook bij nieuwbouwwoningen met op papier een goede vloerisolatie.

Link voor downloaden flasvideo (17 MB): tinyurl.com/yyjwseg

Link voor kleinere versie (5 MB) voor op de telefoon, I-Pod ed: tinyurl.com/y6gavtz

Link voor downloaden samenvatting op PDF: tinyurl.com/y6gk2q8





http://www.tonzon.nl

http://www.tonzon.nl/