Landstede

Studenten Beveiliging voorkomen diefstallen

45 Beveiligers in opleiding verzorgden de beveiliging tijdens de beurs Carp 2010 in de IJsselhallen in Zwolle, een van de partners van Landstede. Een interessant praktijkproject waar de studenten ervaring konden opdoen met diverse aspecten van het vak.

Carp 2010, de grootste karperbeurs van Europa, vond begin februari plaats in de IJsselhallen. Het is een beurs waar veel visliefhebbers op af komen.

Vorig jaar trok de beurs echter ook liefhebbers die op een oneerlijke manier aan visspullen wilden komen: de nacht voor aanvang van de beurs werd er voor vele duizenden euro aan exclusieve hengels, op afstand bestuurbare voerboten en andere attributen ontvreemd uit de stands van de deelnemers.

Dit was dan ook reden voor de organisatie van de IJsselhallen om beveiligers in opleiding van Landstede te vragen een rol te spelen voorafgaand en tijdens Carp 2010.

Risicoanalyse en Beveiligingsplan
Dick Doorn, docent van de opleiding Beveiliging in Zwolle: Dit verzoek kwam precies op het moment dat wij in de theorielessen toe waren aan het onderdeel Risicoanalyse en Beveiligingsplan.

We hebben er dan ook meteen een grote les van gemaakt: Zon 45 eerstejaars studenten van de opleiding Beveiliging in Zwolle zijn gaan kijken in de hallen en hebben in groepen een analyse gemaakt van de risicopunten. Hierbij hebben ze zich gefocust op het onderwerp diefstal.

Vervolgens konden ze een beveiligingsplan opstellen met maatregelen. En uiteindelijk, met assistentie van studenten uit Raalte, uitvoeren tijdens de beurs. Een totaalproject met integrale aanpak: locatie verkenning, risico analyse maken, het opstellen van een beveiligingsplan, het presenteren van dit plan bij de IJsselhallen en de daadwerkelijke uitvoering.

Realistisch Beroepsbeeld
Dick Doorn over het leereffect van een dergelijk praktijkproject: Hier kunnen geen tien lessen tegenop! Het ervaren in de praktijk brengt zo veel meer dan het leren tijdens theorielessen.

De meeste studenten waren enthousiast over het leerproject. Toch was de ervaring voor enkele studenten een eye-opener. Dick Doorn: Ze krijgen een realistischer beroepsbeeld: het vak van beveiliger is niet alleen het vooraan staan bij popconcerten of het ontmoeten van bekende voetballers tijdens wedstrijden.

Die achterdeur waar bijna niemand langs komt moet ook beveiligd worden. Het jezelf kunnen wegcijferen en je dienstbaar opstellen zijn aspecten die er ook bij horen. Het is mooi dat we ze dat tijdens de opleiding kunnen meegeven. Op deze manier slaan we vele vliegen in een klap.

Ook de IJsselhallen en de standhouders van Carp 2010 waren tevreden: Het aantal diefstallen is tot nul gereduceerd!

IJsselhallen is een van de partners van Landstede. Opleiding Beveiliging