Landstede

Landstede studenten beheren Outletstore

De Telstar Sports & Fashion Megastore bij het FC Zwolle stadion in Zwolle is een groot speelterrein voor stagiairs van Landstede. Op een winkeloppervlakte van 4500 m2 zijn verschillende afdelingen ingericht. Een van deze afdelingen is een permanente Outletstore dat volledig wordt gerund door studenten van Landstede.

Ruud Elshof is een jaar geleden aangetrokken als praktijkbegeleider vanuit Landstede. Hij stelde toen voor om deze afdeling, waar artikelen uit de collectie van afgelopen jaren voor een gereduceerd bedrag verkocht worden, volledig te laten runnen door studenten. Drie derde- en vierdejaars studenten zijn sindsdien eigenaar van deze afdeling en dan ook belast met alles wat daarbij komt kijken.

Ondernemingsplan
De drie studenten Handel & Commercie begonnen met een ondernemingsplan waarin zij hun ideeën over de winkel uiteenzetten. Stapsgewijs werd dit plan uitgebouwd onder begeleiding van Ruud. Ik gaf ze handvatten waarmee ze aan de slag konden. En het viel ze niet mee, maar mijn stelling is: laat ze maar zweten. Hier kunnen ze leren en mogen ze eens op hun snuit vallen.

Teleurstelling
Het plan werd, compleet met plattegrond waarop de indeling van de store was uitgetekend, gepresenteerd aan bedrijfsleider Rob IJsseldijk. Ruud: Het eerste plan werd bijna compleet afgekraakt door de bedrijfsleider. Dat is niet leuk, maar ze leren er wel van. Ze leren met teleurstelling omgaan, inzichten van anderen te verwerken, maar ook hun ideeën goed te motiveren en onderbouwen.

Outletstore
Inmiddels draait de outletstore volledig op de studenten. Ruud: Ze hebben allerlei schemas gemaakt zoals roulatieschemas voor het personeel (dat bestaat uit eerstejaars studenten) en schoonmaakschemas. In de praktijk blijkt het toch wel moeilijk die schemas na te leven. De studenten zijn hier twee of drie dagen in de week. Op de andere dagen moet de winkel wel beheerd zijn. Het is hun taak het zo te delegeren dat er altijd personeel is. Net als in het bedrijfsleven.

Nette winkel
Onlangs is Ruud met zeven studenten op studiereis naar het Designer Outlet Roermond geweest. Deze shoppingboulevard heeft meer dan honderd winkels met designermerken met 30-70% korting op de normale prijs. Doel van de reis: kijken naar de verschillen tussen deze winkels en de outletafdeling van Telstar.

De ervaringen die ze hebben opgedaan gaan ze in hun eigen outletstore verwerken. Studenten Nick Doorten en Marit Hardlooper over een van de veranderingen die ze willen doorvoeren: We hebben gezien dat een outletstore helemaal niet rommelig hoeft te zijn. In Roermond zagen de winkels er uit als normale winkels. Die uitstraling willen we nu ook in onze winkel doorvoeren.

Praktijkbegeleiding
Ruud Elshof kwam een jaar geleden als praktijkbegeleider voor Landstede bij Telstar. Waar een praktijkbegeleider normaalgesproken in een stageperiode een paar maal langskomt bij het praktijkbedrijf is Ruud 2,5 dagen per week bij Telstar aanwezig.

Een bijzondere situatie waarbij je de studenten de begeleiding kunt geven die ze verdienen. Ruud komt zelf uit de praktijk: hij heeft 30 jaar ervaring in het midden- en kleinbedrijf en heeft de laatste 10 jaren zijn eigen herenmodezaak in Zwolle gerund. Na dertig jaar heeft hij een nieuw doel gevonden: zijn ervaringen doorgeven aan de jongere generatie.

Telstar is een van de partners van Landstede.
opleidingen Handel & Commercie