Landstede

Peuters schminken, voorlezen en observeren

Ruim zestig Landstede-studenten waren op 17 maart betrokken bij Reizend Peuterfestival in Theater Odeon. Een paar honderd peuters konden er spelen, knutselen, genieten van theatervoorstellingen en zich laten schminken of voorlezen door eerstejaars studenten van de niveau 3/4-opleiding Pedagogisch Werk.

De Landstede-studenten organiseerden de hele dag verschillende activiteiten en voerden opdrachten uit. Tevoren hadden de studenten - als onderdeel van het vak Methodisch werken - een draaiboek gemaakt. Die middag gingen ze de kinderen schminken of voorlezen en waren er knutselhoeken waarbij de studenten de kinderen begeleidden.

Peuters observeren
Evelien Lammers, docent Drama/Methodisch werken: De studenten kregen van ons de opdracht tijdens de voorstellingen de peuters observeren. Reageerden de kinderen bijvoorbeeld non-verbaal of verbaal, gingen ze naar de ouders toe of wilden ze juist naar de spelers toe? Het is belangrijk dat de studenten hier inzicht in hebben. En tijdens deze middag kregen ze hier alle gelegenheid toe.

Een echt project
De studenten vonden het volgens Lammers erg leuk om te doen. Vooral omdat het een echt project was, waarbij er dingen goed, maar ook fout konden gaan. Dat maakte het extra spannend. Tijdens zon praktijkopdracht leren ze veel, wat je bij een les op school mist.

Voorbereid op het beroep
Het organiseren van de activiteiten en het observeren tijdens de voorstellingen sluit aan bij het beroep van pedagogisch medewerker. Door nu al ervaring op te doen in het organiseren van activiteiten en het kijken naar kinderen worden de studenten goed voorbereid op hun toekomstige beroep.

Odeon de Spiegel Theaters is een van de partners van Landstede. Opleiding Pedagogische Werk