Rijksvoorlichtingsdienst

Nauwere samenwerking tussen Nederland en Japan op gebied van ruimtevaart

Nederland en Japan gaan nauwer samenwerken op het gebied van ruimtevaart. Dat staat in een samenwerkingsovereenkomst die vandaag in Tokyo is ondertekend door de ruimtevaartorganisaties van beide landen. Namens de Netherlands Space Office (NSO) tekende directeur Dr. Ger Nieuwpoort en voor de Japan Aerospace Exploration Agency (Jaxa) Dr. Tachikawa. De ondertekening vond plaats in het bijzijn van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken die de overeenkomst tussen beide partijen nog eens bekrachtigde met haar eigen handtekening.

De overeenkomst betreft de ontwikkeling en de toepassing van nieuwe ruimtevaarttechnologie. Het Nederlands ruimteonderzoeksinstituut SRON zal betrokken zijn bij de Japanse ruimtetelescoop Astro-H. Deze ruimtetelescoop zal de extreme omstandigheden bij zwarte gaten gaan bestuderen. Daarnaast is er een grote rol voorzien voor SRON in de ontwikkeling van de Japanse ruimtetelescoop SPICA, die onderzoek gaat doen naar het ontstaan van de eerste sterren en planeten.

De Minister is blij met de samenwerking tussen de beide ruimtevaartorganisaties: "De overeenkomst biedt nieuwe mogelijkheden voor nauwere samenwerking. Nederland loopt bijvoorbeeld voorop in het toepassen van satellietgegevens op gebieden als gezondheid en milieu en energie- en voedselvoorziening. De Japanners zijn prominent in het ontwikkelen en lanceren van satellieten. En ook hun plannen voor de toekomst om met nieuw te ontwikkelen telescopen onderzoek te verrichten naar de oorsprong van het leven zijn vooraanstaand. Daardoor kunnen we elkaar hopelijk versterken".


Noot voor redacties



Noot voor de redactie