UMC St Radboud


Rubiconsubsidie voor dr. Bart Ferwerda
12-04-2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 33 jonge, veelbelovende wetenschappers een Rubiconsubsidie toegekend. Een van hen is dr. Bart Ferwerda, van Algemeen Interne Geneeskunde. Dankzij Rubicon kunnen pas gepromoveerde wetenschappers onderzoekservaring opdoen in het buitenland. En buitenlandse onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoek in Nederland verrichten.

Ziekteverwekkers

Ferwerda kreeg de Rubicon voor zijn onderzoeksvoorstel `De oorsprong van ziek worden'. Waarom maken sommige ziekteverwekkers ons ziek en andere niet? Het is bekend dat dit deels komt door genetische verschillen tussen mensen in hun afweersysteem. Om variaties in dit systeem te begrijpen gaat de jonge onderzoeker de komende 24 maanden kijken naar genetica bij Afrikaanse populaties. Zijn onderzoek voert hij uit aan de University of Pennsylvania, Department of Genetics (USA).

Ferwerda: `Ik kijk uit naar mijn onderzoeksperiode in de USA. Tot nu toe was er vrijwel alleen aandacht voor de genetische basis van infectieziekten bij Europeanen. Het is enorm belangrijk dat ook onderzoek gedaan wordt bij Afrikaanse populaties. In Afrika ligt immers de oorsprong van de mens'.

Rubicon

NWO kent deze subsidie toe om talentvolle onderzoekers na voltooiing van hun promotie te behouden voor de wetenschap.