Provincie Overijssel


'Virtuele ambtenaar' 1 april-grap

12 april 2010

Het nieuws dat de provincie Overijssel virtuele ambtenaren in wil zetten, was een 1 april-grap. Toch zit er een serieuze ondertoon aan: de provincie neemt ruimte en ontwikkeling wel degelijk serieus. We willen als provincie voorop lopen in digitale mogelijkheden.

.

OP 31 maart verscheen het bericht dat de provincie Overijssel een contract zou hebben getekend met een bedrijf dat virtuele ambtenaren levert. Deze 'ambtenaar' (een softwarepakket met de naam 'Spacey') zou als taakomschrijving het beoordelen van ruimtelijke plannen krijgen. De ambtenaar zou de volgende dag (1 april) voor het eerst worden ingezet. Het bericht sprak erover dat in april 2012 de helft van alle ruimtelijke ordeningsspecialisten zou zijn vervangen door virtuele collega's.

Uniek integraal document

Dit was natuurlijk een grapje, maar in Overijssel nemen we de ruimte wel degelijk heel serieus. Ontwikkeling nemen we ook serieus. Dat is te zien aan onze omgevingsvisie. Wij hebben in Overijssel een integraal document weten te maken met een visie en sturingsfilosofie die uniek is in Nederland. Met oog voor ruimtelijke kwaliteit en ruimte voor ontwikkelingen. Ook uniek is het verdwijnen van harde grenzen, waardoor het werk van de ruimtelijke specialisten juist nog belangrijker wordt.

Voorop lopen

Maar we nemen ook ontwikkelingen serieus zoals de digitale mogelijkheden die in snel tempo op ons afkomen. Wij willen daarin als overheid niet achteraan, maar voorop lopen. Binnen het Wiel van Overijssel vertalen we deze mogelijkheden naar het werkveld van de ruimtelijke ontwikkeling. Experimenteren met Twitter, Yammer en Flickr hoort daarbij. Beleidsontwikkeling via een forum of een wiki heeft onze aandacht. Samen met de gemeenten in Overijssel zijn wij continu op zoek naar mogelijkheden om gebruik te maken van elkaars kennis. Handige tooltjes die ons werk overzichterlijker, sneller, handiger en/of makkelijker maken proberen we uit. De focus daarbij is om de burger beter en sneller te informeren en te bedienen. Op die manier kunnen de planologen zich bezighouden met de dingen waar ze goed in zijn: alle mogelijke informatie, belangen, meningen, tijdsgeesten, politieke kleuren en overige zaken die van belang zijn bij het ontwikkelen van ruimte op zo'n manier afwegen, ordenen en inzichtelijk maken zodat we in Nederland optimaal gebruik kunnen maken van de schaarse ruimte die we hebben. En een computerprogramma die dat kan overnemen hebben we zelfs in Overijssel niet.