Ministerie van Defensie

Nieuw F-16-demoteam in de lucht

12 april 2010, 10.59 uur

Het nieuwe F-16-demonstratieteam is afgelopen vrijdag officieel aangetreden op Vliegbasis Leeuwarden. Na enkele maanden voorbereiden vloog demovlieger kapitein Tobias Schutte 's middags zijn acceptatievlucht. Het team vliegt de komende seizoenen de hele wereld over om de Nederlandse luchtmacht te profileren.

Dit F-16 Solo Display Team geeft jaarlijks demonstraties tijdens zo'n 25 nationale en internationale luchtvaartevenementen. De eerste show wordt gevlogen op 2 mei in Abingdon, Engeland. Het team is onderdeel van de publieke presentatie van Defensie en wordt ingezet bij onder meer wervingsactiviteiten voor vliegers bij de luchtmacht.

Het F-16 Solo Display Team 2010 (Foto: ministerie van Defensie)

De komende 2 jaar bestaat het team uit personeel van Vliegbasis Leeuwarden. Schutte, die ruim 1.000 uur in een F-16 gevlogen heeft, wordt ondersteund door een team van technici die zorg dragen voor het vliegtuig en coaches die hem assisteren vanaf de grond.

Operationele manoeuvres

Het team demonstreert de capaciteiten van het toestel en de vaardigheden van de vlieger. Een show van het demoteam bevat daarom manoeuvres die tijdens iedere operationele missie met een F-16 kunnen voorkomen. Wat afwijkt, is dat de acties direct achter elkaar worden gevlogen. Ze lopen daarbij vloeiend in elkaar over.

Uiteraard geeft het F-16 Solo Display Team acte de présence tijdens de Luchtmachtdagen. Dit jaar vinden die plaats op vrijdag 18 en zaterdag 19 juni op Vliegbasis Gilze-Rijen.