NEN


Certificatie tegen NTA 8080 mogelijk

maandag 12 april 2010, 10:28

Tijdens een bijeenkomst in maart zijn een vijftal NTA 8080 pilots gepresenteerd.

In deze pilots is getoetst in welke mate Nederlandse partijen al voldoen aan NTA 8080, de norm met duurzaamheidseisen aan biomassaproductie. Tijdens de pilots is ook het certificatieschema gevalideerd en beoordeeld of certificatie tegen NTA 8080 realistisch is. Belangrijke conclusie is dat het certificeringsysteem klaar is om breder toe te passen.

Certificatieschema NTA 8081
In de achterliggende periode heeft de commissie van deskundigen 'Schemabeheer NTA 8080' hard gewerkt aan de totstandkoming van het certificatieschema voor duurzaam geproduceerde biomassa voor energietoepassingen. Hierin zijn de 'spelregels' opgenomen om eenduidige conformiteitsbeoordeling tegen NTA 8080 mogelijk te maken. In verscheidene praktijkprojecten is het certificatieschema NTA 8081 en bijbehorende norm NTA 8080 getoetst. Op basis van deze projecten zijn verbeteringen doorgevoerd in het certificeringsysteem. Momenteel zijn of worden projecten opgestart om het systeem ook internationaal te toetsen; een belangrijk deel van de biomassa zal van buiten de landsgrenzen komen. Hiermee wordt het continue verbeterproces voortgezet, wat ook een van de van de voorwaarden is voor acceptatie door de Raad van Accreditatie. NTA 8081 wordt aangeboden aan de Raad van Accreditatie en zal daarna formeel worden gepubliceerd. Meer achtergrondinformatie over deze technische afspraak leest u hier.

Naar een duurzame energiehuishouding
Biomassa is een van de pijlers om de doelstelling van de inzet van duurzame energie (20% in 2020) te halen. Biomassa kan afkomstig zijn van beoogd geteelde gewassen of via reststromen uit de landbouw, bosbouw, voedingsmiddelenindustrie of andere sectoren. Met name beoogd geteelde gewassen roepen vraagtekens op aangaande duurzaamheid. Nederlandse belanghebbenden hebben gezamenlijk eisen geformuleerd wat zij onder duurzaam geproduceerde biomassa verstaan. Deze zijn opgenomen in NTA 8080. In combinatie met het certificatieschema NTA 8081 en interpretatiedocumenten is het nu mogelijk om door middel van certificatie aan te tonen duurzaam geproduceerde biomassa in te zetten bij energieopwekking of biobrandstofproductie. Het certificeringsysteem kan worden toegepast om aan te tonen aan de Europese duurzaamheidscriteria uit de Renewable Energy Directive te voldoen.

Meer informatie
Voor meer informatie over NTA 8080, NTA 8081 en certificatie van duurzaam geproduceerde biomassa kunt u contact opnemen met NEN Energiewinning, Jarno Dakhorst, telefoon (015) 2 690 245, e-mail nta8080@nen.nl. Natuurlijk kunt u ook webportal Schemabeheer NTA 8080 bezoeken. Het certificatieschema en de interpretatiedocumenten zullen binnenkort via deze site beschikbaar komen.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NTA 8080:2009 nl (Norm)