Project Gemeente Westland

glastuinbouw

Ruimte voor de glastuinbouw

Publicatiedatum: 12-04-2010

Voor een optimale ontwikkeling van de glastuinbouw is het belangrijk dat de gronden die voor de glastuinbouw bestemd zijn ook daadwerkelijk door de glastuinbouw gebruikt kunnen worden. Strijdig gebruik van gronden en gebouwen in het glastuinbouwgebied is niet toegestaan.

Daarom is de gemeente Westland gestart met de aanpak van het gebruik van gronden en gebouwen dat in strijd is met het bestemmingsplan. Er is begonnen met de behandeling van 26 zaken. De helft van deze zaken heeft betrekking op gebieden waarvoor concrete
herstructureringsplannen bestaan die in de uitvoering worden gehinderd door strijdig gebruik. De andere helft is over de verschillende categorieën van strijdig gebruik verdeeld, waarbij het zwaartepunt ligt bij de categorieën met hoge prioriteit. Binnenkort wordt begonnen met de behandeling van de overige dossiers.

Luchtfoto's en veldonderzoek
Als voorbereiding op het nieuwe bestemmingsplan voor het glastuinbouwgebied van Westland heeft er in 2006 en 2007 een inventarisatie van het gebruik van gronden en gebouwen plaatsgevonden. Door middel van luchtfoto-onderzoek zijn mogelijk strijdig gebruikte gronden en gebouwen en illegaal gebouwde bouwwerken in kaart gebracht. Vervolgens heeft er veldonderzoek plaatsgevonden waarbij de locaties werden bezocht en foto's werden gemaakt. Uit de inventarisatie is gebleken dat er sprake is van zo'n 1.000 gevallen van strijdig gebruik van gronden en gebouwen. Deze worden nader onderzocht. Hoeveel handhavingsdossiers hier uit voortvloeien is nog niet bekend. Een voorzichtige schatting is dat het gaat om 650-700 dossiers. Per adres zijn er namelijk soms meerdere strijdigheden. Ook kan het zijn dat bepaalde strijdigheden al zijn opgelost of afgevallen. De toezichthouders van het team Bouw- en Woningtoezicht van de ge-meente gaan de komende maanden op pad om de actuele situatie op te nemen. Gelet op het grote aantal dossiers is niet aan te geven wanneer welk perceel wordt bezocht.

Aanpak
De tijdens de inventarisatie geconstateerde strijdigheden zijn verdeeld over twaalf categorieën. Voorbeelden daarvan zijn niet-glastuinbouw gerelateerde bedrijvigheid en paardenbakken. De strijdigheden kunnen op diverse manieren worden aangepakt. Er wordt in overleg met burgers en andere partijen zo veel mogelijk naar oplossingen gezocht. Zo kunnen bepaalde strijdigheden (onder bepaalde voorwaarden) alsnog worden gelegaliseerd of kan een situatie (tijdelijk) onder voorwaarden worden gedoogd. Als dergelijke oplossingen echter niet mogelijk zijn, treedt de gemeente handhavend op. Uitgangspunt is dat de strijdigheid in beginsel wordt beëindigd of opgelost binnen de regels die daarvoor zijn. Die regels zijn bijvoorbeeld vastgelegd in de 'Paraplu-herziening bestemmingsplannen buitengebied Westland', die onlangs door de gemeenteraad is vastgesteld. Dit plan is de voorloper van het nieuwe bestemmingsplan glastuinbouwgebied Westland.

Meer informatie
Meer over de aanpak van strijdigheden in het glastuinbouwgebied. Vragen kunnen worden gesteld aan de consulenten van het Serviceloket Bouwen en wonen in 's-Gravenzande, tel. 0174-673673. Telefonisch spreekuur op maandag van 11.00 tot 12.00 uur en op dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.