Gemeente Enschede

De 'Verkeersslang' zegt: kom lopend of op de fiets naar school!

Deze week wordt op vier basisscholen in Enschede het spel `De Verkeersslang' gespeeld. Het spel stimuleert kinderen en ouders om lopend of met de fiets naar school te komen. Hierdoor wordt de verkeersveiligheid vergroot en wordt er een bijdrage geleverd aan de CO2 reductie. `De Verkeersslang' is al op meer dan 400 Nederlandse gemeenten ingezet.

Bij veel basisscholen worden kinderen met de auto naar school gebracht, waardoor onveilige situaties, parkeerproblemen en milieuoverlast ontstaan. De problemen bij de schoolpoort zijn talrijk. Ook in Enschede moet dit probleem aangepakt worden. Daarom is op maandag 12 april het spel `De Verkeersslang' gestart op vier basisscholen in Enschede. Het startschot werd gegeven op basisschool de Drakensteyn aan de J.P. Coenstraat met een wandeling van de leerlingen door de wijk. Tijdens deze wandeling werden, samen met de kinderen, gevaarlijke situaties rond de school in kaart gebracht.

Verkeersslang_kleur.jpg

Spel
De kinderen die meedoen aan het spel worden gedurende een week opgeroepen om zoveel mogelijk met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar school te komen. Als ze dit doen krijgen ze een sticker. Deze stickers worden dagelijks verzameld en op een spandoek met de verkeersslang geplakt. Als de Verkeersslang aan het einde van de week volgeplakt is, krijgen de kinderen van de school een prijs. `De Verkeersslang' is een ideaal middel om kinderen te enthousiasmeren en motiveren om te gaan lopen of fietsen naar school. Op deze manier wordt spelenderwijs en op een educatieve manier met verkeersveiligheid omgegaan.

Meting
Voor aanvang, tijdens, maar ook een aantal weken na het spel worden door alle klassen van de school meetformulieren ingevuld. Daardoor ontstaat een goed beeld van de ontwikkelingen van de behaalde percentages veilige en milieuvriendelijke verplaatsingen. Op elke school kan men op eigen wijze een themaweek invullen.

Kijk op www.Verkeersslang.nl voor actualiteiten en meetresultaten.

Geplaatst: 12 april 2010.

12 april 2010