MBO raad

School ex programma 2010 van start: mbo aan de slag om studenten langer op school te houden

12-04-2010 - Wegens succes geprolongeerd! Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt, MBO Raad-voorzitter Jan van Zijl en UWV WERKbedrijf-directeur André Timmermans geven maandag 12 april op het Hoornbeeckcollege in Amersfoort het startschot voor het school ex programma 2010.
De mbo-instellingen continueren daarmee de succesvolle aanpak van 2009 om in tijden van economische crisis studenten langer door te laten studeren. Vorig jaar wisten de scholen ruim 10.000 studenten extra op school te houden.

Actieplan Jeugdwerkloosheid
Het school ex programma is onderdeel van het vorig jaar gelanceerde Actieplan Jeugdwerkloosheid en heeft tot doel zoveel mogelijk te voorkomen dat jongeren vanwege de ruime arbeidsmarkt werkloos thuis op de bank terechtkomen.

Vervolgstudie
Het mbo en UWV WERKbedrijf hebben daarin een belangrijke rol. Uit onderzoek van het Research Centre for Education and the Labour Market | ROA blijkt onder andere dat de mbo-instellingen via bijvoorbeeld coachingsgesprekken van docenten met studenten met name de meest kwetsbare jongeren op de laagste niveaus goed wisten te motiveren voor een vervolgstudie.

Begeleiding
6.500 extra studenten op de niveaus 1 en 2 gaven aan verder te gaan leren. 3.500 extra studenten deden dat op de hogere niveaus. 6.000 extra studenten stroomden van niveau 4 door naar het hbo. In totaal deden 80.000 studenten mee aan het school ex programma 2009. UWV WERKbedrijf zette afgestudeerde werkzoekende jongeren die aangaven open te staan voor begeleiding op het juiste spoor richting een passende baan.

Uiteraard hoopt het mbo met het school ex programma in 2010 nog beter te scoren. Het programma richt zich op alle jongeren die in de loop van dit jaar hun examen verwachten te halen. De meeste studenten doen in het voorjaar en net voor de zomer examen.

OCW, MBO Raad en UWV hebben bewust gekozen voor het geven van het startschot van school ex 2010 op maandag 12 april. Dan start ook de Jongeren Actieweek van UWV WERKbedrijf: in deze week ontplooit het WERKbedrijf tal van activiteiten om jongeren te helpen bij hun studie- of beroepskeuze of bij het vinden van een baan. Zo zijn er banenmarkten, workshops en kunnen jongeren op snuffelstage bij een werkgever.

Bijlage
MBO-diploma in tijden van crisis: doorleren of werk zoeken? (ROA-rapport)

Meer informatie
Marije Hulsbosch, perswoordvoerder MBO Raad, 06- 50 27 26 73 of m.hulsbosch@mboraad.nl.

Bron/Auteur: Webredactie