Openbaar Ministerie

Gevangenisstraffen geëist tot drie jaar voor mensenhandel en mensensmokkel

12 april 2010 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Den Haag gevangenisstraffen tot drie jaar geëist tegen twee mannen en een vrouw uit Den Haag die worden verdacht van betrokkenheid bij mensenhandel en mensensmokkel. De verdachten hebben vermoedelijk tientallen illegale vreemdelingen uit Indonesië gehuisvest en te werk gesteld onder erbarmelijke omstandigheden.

Het onderzoek door de SIOD startte in juli 2009. Bij een doorzoeking van een woning in de omgeving van de Haagsche Markt, werden een tiental illegalen aangetroffen, die in provisorisch ingerichte keukens etenswaren voor toko's voorbereiden. De werknemers sliepen op matrassen in kamers naast de etenswaren die te drogen lagen. Ook op de verdieping boven de droog- en frituurruimtes werd geslapen, ook daar was het erg heet. Elektriciteitsdraden lagen open en bloot en het krioelde er van het ongedierte. De illegalen moesten lange werkdagen maken met maar één pauze, ze verdienden minder dan 2 euro per uur en de werkgever was ook de huisvester. De illegalen moesten veel geld betalen voor de huur van een smerige matras.

Uitbuiting
Volgens het Functioneel Parket hebben de verdachten misbruik gemaakt van de afhankelijke situatie van de illegalen om er zelf beter van te worden. De persoonlijke vrijheid en menselijke waardigheid van de slachtoffers is aangetast. De illegalen waren weliswaar geen bezit van de verdachten, maar ze zaten in een situatie waarin ze geen keus hadden over hun eigen bestaan. Ze hadden niet de mogelijkheden om te ontsnappen aan de mensonterende omstandigheden die hen werden opgelegd. Ze waren hier illegaal, ze hadden amper geld, ze hadden geen sociaal netwerk, spraken de taal niet, waren onbekend met de Nederlandse maatschappij, dus ze konden niet vertrekken. Dat sommige illegalen berusten in de situatie, maakt de handelingen niet minder strafbaar.

Rol verschillende verdachten
De 46-jarige hoofdverdachte was vermoedelijk de baas van het bedrijf dat voedsel bereidde voor verschillende toko's. Hij was daarnaast verhuurder van het pand waar de illegalen sliepen. De officieren hebben de lange periode waarin de hoofdverdachte zich vermoedelijk met de feiten heeft bezig gehouden laten meewegen en ook het grote aantal slachtoffers die hij gemaakt heeft. Hij hoorde een gevangenisstraf van drie jaar tegen zich eisen.

Tegen de 38-jarige echtgenote van de hoofdverdachte eisen de officieren van justitie een gevangenisstraf van anderhalf jaar voor het medeplegen van mensenhandel en mensensmokkel. Ze was korter bij de feiten betrokken dan de hoofdverdachte, maar ze wist volgens de officieren van justitie, dat er in haar huis illegalen verbleven en werkten en zij had ook weet van de omstandigheden. Ze vond het zelf `te vies om naar boven te gaan'. Zij had iets aan de situatie kunnen veranderen, maar dat heeft ze niet gedaan. Ze leverde zelfs een bijdrage door de illegalen eten te brengen en ze leverde een bijdrage aan het produceren van de rijstkoeken door de rijst te koken.

De 39-jarige verdachte was zelf maandenlang een illegale werknemer van de hoofdverdachte, maar hij vervulde vermoedelijk ook de rol van vertrouwenspersoon. Er is een gevangenisstraf van een jaar tegen hem geëist, omdat de officieren van justitie zijn rol essentieel vinden: Het vermoeden is dat toezicht in de werkplaats hield en hij haalde de illegalen op. Hij had kunnen vertrekken, maar uit winstbejag bleef hij werken voor de hoofdverdachte en hielp hem zijn macht over de groep illegalen in zijn huis te houden. Hij is hierdoor in plaats van alleen slachtoffer ook medepleger van mensenhandel geworden, aldus de officieren van justitie.

Voortgang zaak
Op 19 april wordt de rechtszaak voortgezet. Dan wordt de zaak van twee andere betrokken verdachten behandeld. Het gaat om een man en een vrouw die vermoedelijk in hun huis ook meerdere illegalen gehuisvest hebben.
Op 10 juni moeten nog vijf andere verdachten zich voor de politierechter verantwoorden. Zij werden in oktober 2009 aangehouden in Gouda en Rotterdam, omdat zij verdacht worden van mensensmokkel en illegale tewerkstelling.