Gemeente Oldambt


Oldambt reikt woningeigenaren de hand

Beleidsregels Leegstandwet Oldambt

Door de crisis op de huizenmarkt kunnen woningeigenaren die op voorhand een nieuwe woningen hebben gekocht, te maken krijgen met leegstand en dubbele woonlasten. De gemeente Oldambt reikt deze woningeigenaren de hand.

Op 16 maart 2010 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oldambt de beleidsregels Leegstandwet 2010 vastgesteld. Deze treden op 15 april 2010 in werking.
Het college kan op basis van de Leegstandwet een vergunning verlenen waarmee een woningeigenaar zijn nog niet verkochte woning voor een bepaalde tijd mag verhuren.
Nu is dat normaal ook toegestaan maar met deze vergunning loopt de woningeigenaar minder risico vast te zitten aan een huurder op het moment dat hij de woning daadwerkelijk kan verkopen.

Wanneer wel, wanneer niet
Niet iedere woningeigenaar die zijn woning te koop heeft staan komt echter in aanmerking voor een vergunning. Zo eist de wet dat de woningeigenaar bezig is zijn woning te verkopen. Verder is het belangrijk dat de woning leegstaat doordat de eigenaar is verhuisd. Om goed te kunnen vaststellen of een verhuurder aan de voorwaarden voldoet, heeft het college van B&W de Beleidsregels Leegstandwet 2010 aangenomen. Hierin staat aangegeven hoe een aanvraag om een vergunning kan worden gedaan, welke stukken daarvoor nodig zijn en waar het college bij het verlenen van de vergunning op zal letten.

Tijdelijke verhuur
Op deze manier kunnen op een verantwoorde manier vergunningen voor tijdelijke verhuur worden afgegeven en kunnen woningeigenaren met een te koopstaande woning die leeg staat worden geholpen.