Branche komt zelf met uniforme normering taxatierapporten en toezicht

12/04/2010 14:00

NVM Service B.V.

Persbericht

Branche komt zelf met uniforme normering taxatierapporten en toezicht

Nieuwegein, Rijswijk, Lelystad, 12 april 2010 - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), VastgoedPRO en VBO Makelaar zijn het eens geworden over een pakket van normen waaraan taxatierapporten bij aanvragen van woningfinancieringen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) moeten voldoen. Dat is de belangrijkste uitkomst van het overleg tussen de drie brancheorganisaties onder leiding van onafhankelijk voorzitter Anne Willem Kist.

De voorzitters van de drie brancheorganisaties noemen het resultaat in hun gezamenlijk statement positief voor de taxatiebranche: 'Er is natuurlijk lange tijd met een schuin oog naar de taxateurs gekeken. Dat we nu in staat zijn om via zogenoemde zelfregulering een duidelijk pakket van normen samen te stellen, stemt tevreden. Met deze uniforme normering wordt door de gemeenschappelijke organisaties een positieve impuls gegeven aan het optimaliseren van zekerheden en waarborgen voor zowel het taxatierapport, het taxatieproces als de professional bij uitstek: de taxateur.'

De drie brancheorganisaties hebben op 9 april 2010 het pakket van gezamenlijke normen en de controlesystematiek overhandigd aan Karel Schiffer, directeur van de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) en uitvoerder van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Anne Willem Kist zal de implementatie van controlesystematiek begeleiden. Kist:'Ik ben tevreden met de uitkomst van het overleg tussen de brancheorganisaties. Het ontbreken van uniforme normering van taxatierapporten was een belangrijk knelpunt voor zowel de beoordeling van het al dan niet toekennen van de NHG als voor de politiek. Nu daar vanuit de branche zelf een oplossing voor is gevonden, is er veel onduidelijkheid weggenomen.

Voor inlichtingen over dit persbericht kunt u contact opnemen met: