KNHS

Nederlandse vierspanrijders gaan voor top drie plaats in Wereldbekerfinale
12 april 2010
Koos de Ronde Mechelen 2009

ERMELO (KNHS) - Vierspanrijders IJsbrand Chardon (Den Hoorn) en Koos de Ronde (Zwartewaal) maken zich op voor de Wereldbekerfinale vierspannen, die komend weekend tegelijkertijd met de Wereldbekerfinale voor springruiters plaatsvindt in het Zwitserse Genève. Zowel Chardon als De Ronde mikken op een plaats in de top drie waarbij zij de meeste concurrentie verwachten van de Australische titelverdediger Boyd Exell.

Het wereldbekerseizoen van de vierspanrijders begon in oktober in Hannover en eindigde na zeven wedstrijden begin februari in het Franse Bordeaux. Van de tien Wereldbekerdeelnemers komen de beste zes vierspanrijders op vrijdag 16 en zaterdag 17 april aan de start in de Palexpohal in Genève. De deelnemers beginnen met een schone lei, maar de prestaties en de ervaringen van de gereden wedstrijden spelen een belangrijke rol in de strategie van de deelnemers.

Koos de Ronde was afgelopen seizoen drie keer de tweede man achter Exell. Tijdens zijn laatste Wereldbekeroptreden in Mechelen slaagde De Ronde er eindelijk in zijn grootste concurrent te verslaan. De Ronde heeft zin in de finale: Ik zie de wedstrijd in Genève positief in, ondanks het feit dat er een gat zit tussen mijn laatste indoor wedstrijd begin maart en de finale. Mijn vader is vorig weekend met twee van mijn indoor paarden gestart op een outdoor menwedstrijd en daar zijn ze goed uitgekomen, ze zijn in topconditie. Ik ga voor een plaats in de Winning Round op zaterdagavond. Ik denk dat Chardon en Exell mijn grootste concurrenten worden waarbij ik Exell het sterkst inschat.
De in Groot Brittannië woonachtige Exell won afgelopen seizoen drie Wereldbekerwedstrijden en wordt gezien als de te kloppen man.

IJsbrand Chardon maakte eind november een opvallende zet door drie Lipizzanerpaarden te kopen van zijn Hongaarse concurrent Jozsef Dobrovitz. Met de drie schimmels en zijn bruine routinier Kelvin wist hij tweemaal de tweede plaats te bemachtigen in Wereldbekerwedstrijden. Tijdens de laatste wedstrijd in Bordeaux had de viervoudig Wereldkampioen het span zeer goed aan het lopen, maar kreeg hij materiaalpech. In maart kocht Chardon de vierde Lipizzaner van Dobrovitz en hij hoopt met dit schimmelspan op een plaats in de top drie in Genève: Ik zie mezelf niet als de grote favoriet, verklaart een nuchtere Chardon. Tijdens de trainingen gaf dit nieuwe span me een heel goed gevoel. Daarom rijd ik de eerste wedstrijd op vrijdag met de vier schimmels, maar ik weet dat het nieuwe paard nog erg sterk is. De grote hal in Genève nodigt uit tot hoge snelheden wat voor verrassingen kan zorgen. Ik neem Kelvin mee als reserve zodat ik hem kan inzetten als het nodig is. Zowel Koos de Ronde als Boyd Exell rijden met ervaren vierspannen, ik heb dit span pas sinds maart samenlopen, dus het is even afwachten.

Op vrijdagavond 16 april staat om 22.30 uur de warming up wedstrijd op het programma waarin de startvolgorde wordt bepaald voor de finale. De finale van het negende seizoen van de FEI Wereldbeker vierspannen wordt verreden op zaterdagavond 17 april om 22.15 uur.

Finalisten Wereldbekerfinale Genève op 16 en 17 april 2010:
1 Boyd Exell (Aus) winnaar CAI-W Hannover, CAI-W Stuttgart en CAI-W Boedapest

2 Koos de Ronde (Ned) winnaar CAI-W Mechelen
3 IJsbrand Chardon (Ned)

4 Tomas Eriksson (Swe) winnaar CAI-W Stockholm
5 Daniel Würgler (Sui) winnaar CAI-W Leipzig
6 Werner Ulrich (Sui)