Rechtbank Breda


Curator wint ook tweede kort geding in de zaak Partrust

Breda, 12 april 2010 - In een tweede kort geding rond het failliete beleggingsfonds Partrust heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Breda S. en W. geboden om toe te zeggen dat ze zullen meewerken aan de verkoop en overdracht aan de curator van alle door hen gehouden aandelen in Ecogarant Nederlandse Bosbouwgroep SA, voor het symbolische bedrag van 1 euro. Grond voor dit gebod is het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter dat S. als bestuurder van Partrust Beheer aansprakelijk is voor het tekort in de failliete boedel omdat het bestuur van Partrust de boekhoudplicht heeft geschonden. Administratie en jaarrekeningen van het bedrijf zijn niet op orde. Ook W. is volgens de rechter aansprakelijk. Hij heeft onrechtmatig gehandeld bij het besteden van door beleggers aan Partrust toevertrouwde gelden, terwijl niet blijkt dat die bestedingen ten gunste van die beleggers zijn gedaan. Voorts is het verwijt aan W. dat hij de enige verhaalsmogelijkheid voor de boedel frustreert.

De voorzieningenrechter heeft S. ook geboden om een brief aan FEL van 25 februari 2010, waarin hij het ontslag van een manager van FEL bevestigde, in te trekken. S. overtrad hiermee het gebod om de functie als bestuurder of anderszins in FEL neer te leggen. Ook moet hij de zogenoemde âcompany booksâ van Ecogarant Nederlandse Bosbouwgroep SA aan de curator of een door hem aan te wijzen derde overhandigen.

Dit kort geding is gevolgd op het vonnis (LJN: BK9185) in kort geding van 14 januari 2010, waarbij S. en W. van beleggingsfonds Partrust werden geboden hun functies als bestuurder of anderszins in Ecogarant en Forest Enterprises ltd (FEL) neer te leggen. Ook moesten zij een in juli 2009 gesloten financieringsovereenkomst, waarbij de aandelen in Ecogarant aan een derde in pand waren gegeven, ongedaan maken.

Curator Luchtman heeft spoedig na dat vonnis een tweede kort geding aanhangig gemaakt. De curator wil hiermee de zeggenschap van S. en W. in Ecogarant en FEL doen eindigen, om veilig te stellen dat het belang dat Ecogarant in FEL heeft ten goede komt aan de benadeelde beleggers in Partrust. Dit is op dit moment het enige traceerbare belang dat is opgebouwd met geld dat beleggers in Partrust hebben geïnvesteerd. Doel van FEL is het exploiteren van een houtwinningsproject in Guyana.

LJ Nummer

BM0812

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 12 april 2010