Universiteit Twente


* Afrika helpen vanuit de ruimte

Afrika helpen vanuit de ruimte

Nederlandse faculteit begeleidt waterprojecten in Afrika

12 april 2010

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft onlangs twintig projecten geselecteerd voor het Tiger II initiatief. Hierbij worden satellietgegevens ingezet om waterproblemen in Afrika aan te pakken en het watermanagement te verbeteren. Het Nederlandse Instituut voor Geo-informatie Wetenschappen en Aardobservatie (ITC), sinds dit jaar faculteit van de Universiteit Twente, is door ESA gecontracteerd voor kennisoverdracht in het Tiger II initiatief.

Het eerste Tiger initiatief kwam voort uit de voor duurzame ontwikkeling in Johannesburg in 2002 en liep van 2005 tot 2009. Bij dit project werden aardobservatiegegevens van ESA benut door lokale Afrikaanse organisaties; onder andere om de waterkwaliteit te monitoren, grondwater in kaart te brengen en de effecten van irrigatie in de landbouw te onderzoeken.

Vervolg
Het project Tiger II is een vervolg op het eerste project. Een belangrijk doel is de ontwikkeling van wetenschappelijke vaardigheden op het continent. Alle projecten worden door lokale Afrikaanse organisaties uitgevoerd. ESA levert kosteloos de aardobservatiegegevens en investeert in de overdracht van kennis. Universiteiten, instituten en waterautoriteiten leren hoe je aardobservatiegegevens het meest effectief kunt inzetten.

Volgens Zoltan Vekerdy, een van de projectleiders vanuit het ITC, staat het gebruik van aardobservatiedata in Afrika nog in de kinderschoenen. 'Voor de Afrikanen is het zeker geen makkelijke opgave om vast te stellen welke gegevens ze nodig hebben, hoe je die opvraagt en uiteindelijk verwerkt in je eigen systemen.'

Tweede fase
Ook in de tweede fase van Tiger (2010-2012) verzorgt het ITC trainingen aan de twintig geselecteerde projectorganisaties. Daarnaast slaat het een brug tussen de betrokken Afrikanen en kennisinstellingen wereldwijd. Onder meer de TU Delft, de Universiteit van Lissabon (UNL) en het Belgische bedrijf VITO zijn betrokken bij de uitvoering van de projecten in Afrika.

Tiger II
Tiger is een internationaal initiatief dat bijdraagt aan de strategie van de Group on Earth Observations (GEO). Het wordt ondersteund door UNESCO, de Canadese ruimtevaartorganisatie, de Europese ruimtevaartorganisatie en is bekrachtigd door het Afrikaanse Ministerial Council on Water (AMCOW).