Gemeente Nieuwegein

maandag, 12 april 2010

WINNENDE ONTWERP FIETSENSTALLING RINGSTEDE BEKEND

Donald Osborne en Annemiek Bleumink met wethouder Lubbinge Het jonge architectenduo Annemiek Bleumink (03-10-1979) en Donald Osborne (03-06-1976) ontving afgelopen vrijdag de eerste prijs in de Ontwerpwedstrijd Fietsenstalling Ringstede voor het ontwerp "Fietsenstalling R400". Gemeente Nieuwegein schreef eind vorig jaar een wedstrijd uit onder architecten tot en met 35 jaar om jong talent een kans te bieden bij te dragen aan haar nieuwe binnenstad. De architecten konden een ontwerp leveren voor de nieuwe fietsenstalling aan de Ringstede. Het ontwerp van Bleumink en Osborne is uit 43 inzendingen als winnaar geselecteerd.

Prijsuitreiking

In de aanwezigheid van de tien genomineerde architecten en vele belangstellenden maakte wethouder Bert Lubbinge vrijdag 9 april de winnaar en de nummers twee en drie van de wedstrijd bekend. De winnaars ontvingen respectievelijk EUR2.500,- EUR1.500,- en EUR1.000,- aan prijzengeld. De gemeente heeft bovendien de intentie het winnende ontwerp te realiseren en het architectenduo de opdracht te gunnen.
1. Fietsenstalling R400 Annemiek Bleumink & Donald Osborne

2. De Fietstuin Bram Zondag & Arjan de Nooijer

3. F.Lux Wouter van Alebeek & Erik de Vries

Winnende ontwerp

Fietsenstalling R400 brengt volgens Bleumink en Osborne hiërarchie aan in de verschillende gebruiksstromen en publieke voorzieningen aan de Ringstede. De stalling biedt ruimte aan 400 fietsen en 20 plekken voor brommers en bijzondere fietsen en heeft een strekmetalen gevel en stalen constructie. Een accent ligt bij de entree die is uitgevoerd in wit `gepolijste' staalplaat. Het eenvoudig ogende ontwerp kenmerkt zich volgens juryvoorzitter Bert Dirrix van diederendirrix architecten als `een mooi uitgebalanceerd, doelmatig en functioneel ontwerp'. Ook laat het zien dat een goed ontwerp zich niet hoeft te onderscheiden door opvallende en overbodige architectonische gebaren.

Tentoonstelling met genomineerde ontwerpen

De tien genomineerde ontwerpen, waaronder het winnende ontwerp van Bleumink en Osborne, zijn tot en met vrijdag 28 mei te bewonderen in een tentoonstelling in het Infocentrum Binnenstad. Het Infocentrum Binnenstad zit op Borgstede 1 in de binnenstad van Nieuwegein. Het winnende ontwerp en de overige genomineerde ontwerpen kunt u ook online bekijken.

Stimuleren fietsverkeer hoog in het vaandel

Het stimuleren van fietsverkeer van en naar de binnenstad staat in Nieuwegein hoog in het vaandel. Vanuit deze ambitie investeert de gemeente de komende jaren in gratis bewaakte fietsenstallingen. Deze stallingen krijgen bovendien een uitgebreider servicepakket. Zo kan men hier straks een OV-fiets huren, een band laten plakken en fietsaccessoires kopen. De stallingen worden gefinancierd met behulp van een subsidie van het Bestuur Regio Utrecht. De eerste stalling die wordt gerealiseerd is de Fietsenstalling Ringstede.
---

---