Philips

Philips brengt 's werelds eerste commerciële OLED-module uit

Op Light+Building in Frankfurt en Studio Piu tijdens het Salone del Mobile in Milaan zullen partnerschapprojecten met vooraanstaande ontwerpers onthuld worden.

Frankfurt, Duitsland - Philips heeft vandaag zijn leiderschap in de ontwikkeling van de OLED-technologie (organische lichtdiodes) versterkt met de lancering van 's werelds eerste commerciële OLED-module, de zogenaamde Lumiblade-module. Deze modules zijn uitgerust met de OLED, een fitting en een basis, en bevatten alle nodige elektronische stuurcomponenten. De modules kunnen op elkaar aangesloten worden en zijn klaar om gebruikt te worden in sectoren als kleinhandel, kantoren en thuis.

Philips Lumiblade-modules verschaffen een zacht diffuus licht dat voor een rustgevende sfeer zorgt. Zo krijgt de consument nog meer keuzemogelijkheden om openbare en particuliere ruimtes te verlichten. Ze zijn beschikbaar in een warm wit licht en creëren dus een sfeer die dicht aanleunt bij natuurlijk licht. Bovendien zijn ze vlak en hebben ze een laag voltage, zodat ze makkelijk en veilig te integreren zijn in armaturen, meubilair en interieurinrichtingen.

Om deze sfeer tot leven te brengen en het rustgevende, stralende en subtiele licht te demonstreren dat Lumiblade verschaft, heeft Philips samengewerkt met vooraanstaande ontwerpers. De armaturen die in het kader van deze samenwerking ontwikkeld werden kunnen gezien worden op Light+Building 2010 in Frankfurt of op Superstudio Pui tijdens het Salone Internazionale del Mobile in Milaan. Ze zullen volgend jaar in de handel te verkrijgen zijn.

Kristin Knappstein, OLED business development manager bij Philips: "We hebben ons Creative Lab opengesteld voor een samenwerking met ontwerpers om deze nieuwe technologie te verkennen, te creëren en tot leven te brengen. Met deze aanpak en via de commercialisering van zijn OLED-activiteiten opent Philips nieuwe deuren voor verlichtingsoplossingen."

OLED-partnershipprogramma's van Philips

Philips heeft samengewerkt met Tom Dixon voor de ontwikkeling van 'Flat Lamp', een unieke collectie van OLED-lampen die voorgesteld zullen worden op Superstudio Piu in Milaan. Tom Dixon: "Onze samenwerking met Philips was bijzonder 'verlichtend': we werkten aan een vooruitstrevende technologie in een domein dat een enorme impact heeft op het dagelijkse leven van de mens. Voor ons is het een droomproject met als doelstelling te werken aan manieren om het energieverbruik in de nabije toekomst te verlagen en tegelijk een aantrekkelijkere en functionelere verlichting van de ruimtes te garanderen."
De samenwerking met Jason Bruges Studio resulteerde in de ontwikkeling van Mimosa. Mimosa is een boeiend kunstwerk op basis van Lumiblades-modules. Subtiele lichtblaadjes vormen bloemen die open- en dichtgaan naargelang bezoekers voorbjkomen. Mimosa zal voorgesteld worden op Superstudio Piu in Milaan. Jason Bruges werkte graag met Philips Lumiblades omwille van hun ongelooflijk slank profiel en hun fantastische uniforme lichtkwaliteit.

De samenwerking met Modular Lighting Instruments resulteerde in de ontwikkeling van O-Leaf, een armatuur met organische vormen. De O'Leaf zal voorgesteld worden op Light+Building. Wim Gielen, R&D Modular verklaarde dat hij de slankheid en de intelligentie van de modules op prijs stelt, waarbij technologie van de bovenste plank hand in hand gaat met hoogstaande design.

Philips Lumiblade Creative Lab

Philips Lumiblade Creative Lab, een groep van deskundigen op het vlak van besturingselektronica, materiaalintegratie en design, is een partner in innovatie die actief samenwerkt met vooraanstaande creatieve ontwerpers om samen oplossingen uit te werken. Enkele voorbeelden van opmerkelijke eigentijdse designconcepten voor verlichting waarbij gebruikgemaakt wordt van Lumiblade:

Wie in de buurt komt van de Philips Lumiblade Reflections ziet een spiegelbeeld opduiken, omgeven door een warme lichtkrans. Naarmate men er verder af gaat van staan vloeit het beeld opnieuw over in het licht. Het Lumiblade Reflections paneel is samengesteld uit een twaalftal kleine OLEDs: wanneer infraroodsensors achter het verlichte paneel een aanwezigheid detecteren wordt het licht uit die specifieke OLEDs er net tegenover gedimd, waardoor de OLEDs veranderen in miniatuurspiegels. De OLEDs die verlicht blijven omhullen het object of de persoon in een zachte, flatterende lichtkrans.

De Philips Lumiblade Markerlight creëert een zacht stralend lichtpad. Het visuele effect is onberispelijk, zuiver en subtiel en het zacht stralende licht van het concept leent zich al even goed voor toepassingen van veiligheid, oriëntatie en decoratie. Elke Markerlight bestaat uit een strip van doorzichtig hars waarin drie OLEDs geïntegreerd zijn (deze zijn beschikbaar in tal van vormen, afmetingen en kleuren). Met behulp van een eenvoudig systeem kunnen de strips gecombineerd en op bijna alle oppervlakken gemonteerd worden. Zonder uitsnijdingen in de muur- of vloerbekleding, het meubilair of enig ander object. Er kunnen verschillende strips aangesloten worden en aangestuurd worden door één driver.

Philips Lumiblade Glow, een ontwikkeling in samenwerking met NOA Design Studio. Van zodra de vinger van een persoon in contact komt met de lamp gaat een zacht, warm licht stralen dat met een druk op de toets gedimd of helderder kan gemaakt worden. De Lumiblade Glow is een nieuw type van zuivere, nette eigentijdse kaars voor designlounges, restaurants en woningen van de 21e eeuw. Lumiblade Glow is een vouwbaar doorzichtig object met de gebogen en gepolijste lijnen van een steen. De geïntegreerde OLED wordt aangedreven door ingebouwde sensors die reageren op aanrakingen, waarbij een lichtimpuls geactiveerd wordt die geleidelijk aan vervaagt.

Philips vatte zijn research naar OLEDs aan in 191 en begon in 2005 te focussen op verlichtingstoepassingen met OLEDs. Sindsdien is het een heuse pionier vn OLED-innovaties. De nieuwe Lumiblade-modules creëren een zacht stralend licht in plaats van heldere stralen. Gekoppeld aan hun niet alledaags uitzicht, hun lage warmte-uitstoot, hun extreme vlakheid en het hoge bedieningscomfort, maken de Lumiblade-modules het mogelijk om de sfeer drastisch en onverwacht te veranderen.

Belijk de Philips Lumiblade-modules en partnerschapprogramma's op:

Lighting + Building 2010, Frankfurt en Superstudio Piu, Booth 25, Via Tortona 27, Milan tijdens het Salone del Mobile van 14- tot 19 april 2010.

* PDF persbericht "Philips brengt 's werelds eerste commerciële OLED-module uit"

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Morven Mackinnon

Philips Lighting Benelux
Tel: 040 278 6157
Email: morven.mackinon@philips.com

Over Koninklijke Philips Electronics

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van "sense and simplicity". Philips heeft wereldwijd circa 116.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.